Wykonanie
Tiramisu, włoski klasyk, w tłumaczeniu "poderwij mnie". Dzisiaj ja Was poderwę moim przepisem :)Jak to w przypadku każdej klasycznej potrawy, istnieje wiele "najlepszych" przepisów jak i sposobów jego podawania. Ja podaję mój najlepszy, może spróbujecie?Składniki na 4 - 6 porcji:4
żółtka (pokojowa temperatura)4 łyżki
cukru250 g
mascarpone (pokojowa temperatura)200 g podłużnych
biszkoptówok. 200 ml mocnej
kawykieliszek
likieru kawowego3 - 4 łyżki gorzkiego
kakaoZaparzyć porządnej
kawy, nalać do miseczki, poczekać aż ostygnie i dolać
likieru.
Żółtka utrzeć z
cukrem na białą masę, zmniejszyć obroty miksera i dodać
ser. Masa powinna
mieć konsystencję budyniu. Na dnie naczynia układać
biszkopty zanurzone w
kawie (zanurzone a nie wymoczone!), posypać je delikatnie
kakao a na nie wyłożyć połowę masy. Na to znowu
biszkopty,
kakao i masa i na sam koniec oprószyć
kakao. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem można znowu posypać
kakao.Włosi najczęściej zjadają porządnie schłodzone tiramisu na drugie śniadanie wraz z filiżanką
espresso :)Smacznego!