Wykonanie
Falafel, czyli smażone kuleczki z
ciecierzycy, są bardzo popularne w krajach arabskich. Szkoda, że nie u nas(a przynajmniej nie tak powszechne), taki fast food chętnie zjadłabym w zabiegany dzień :) Jedyna wada to smażenie na głębokim tłuszczu, ale chrupiąca skórka jest naprawdę niezbędna w tym przypadku :D Przyrządziłam do tego dania
pity, ale okazały się kompletną klapą... Niestety zmieniły się w kamienie, a falafel podałam tylko z
sałatą,
pomidorkami i
sosem jogurtowym, z tego przepisu .Edit: Okazuje się, że jestem niedoinformowana i jednak dobry falafel w Polsce istnieje. Chętnie dowiem się gdzie, może akurat jak
będę w tym
mieście to spróbuję :)
Składniki (ok. 15 małych kuleczek):- 1 szklanka
ciecierzycy ugotowanej/z puszki- 1 mała
cebula- 2 ząbki
czosnku- garść
pietruszki- garść
kolendry- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 5 łyżek
mąki-
sól,
pieprz czarny,
ziołowy do smaku,
papryka słodka, ostra-
olej do głębokiego smażenia
Ciecierzycę,
czosnek,
cebulę,
pietruszkę i
kolendrę zblenduj na gładką masę. Dodaj
przyprawy,
mąkę i
proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszaj. W rękach zroluj kulki, niewielkie, wtedy będzie je łatwiej usmażyć. Do garnka wlej tłuszcz, na wysokość kulek co najmniej. Rozgrzej
olej i wrzuć kilka kulek, tak żeby
mieć swobodę ich obrócenia. Smaż ok. 4 minut, raz obracając kulki w trakcie. Podawaj w picie lub nie, z
sałatą i
sosem jogurtowym,
ogórkiem lub
pomidorem.