Wykonanie
Banany i
gorzka czekolada; nie ma lepszego połączenia. Jeśli jeszcze do tego dodamy
płatki owsiane, zmielone
migdały,
mleczko kokosowe i wszystko polejemy
syropem klonowym, to otrzymamy najlepsze pancakesy na świecie. Nie zawierają
masła, ale
olej,
mleko kokosowe, a
cukru, tyle co w bananach i gorzkiej
czekoladzie. Usmażyłam je wczoraj na podwieczorek, a już zdążyly podbić
serce moich córek. Jak to zwykle bywa, wyrywały mi jeszcze gorące z patelni. Te były chyba najlepsze, gorące z nieziemsko rozpuszczającą się
czekoladą.
Potem przyszedł czas na te „dystyngowane”, ułożone jeden na drugim. Górny pancake aż prosił się o
czekoladowe groszki i szczodrą nitkę
syropu klonowego, na który starsza latorośl patrzyła z niesmakiem. O dziwo, po pierwszym kęsie zmieniła zdanie....Zapraszam na boskie pancakesy, idealne na śniadanie czy podwieczorek)

Składniki na około 8 pancakesów:2 bardzo dojrzałe
banany2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka domowego ekstraktu
waniliowego6 łyżek mielonych
migdałów2 łyżki rozpuszczonego
oleju kokosowego( może być również
słonecznikowy)200 ml
mleczka kokosowego lub sojowego/ryzowego/lub
mleka1 szklanka płatkow owisanych( u mnie blyskawiczne)¾ szklanki
mąki pszennej6 łyżek
groszku czekoladowegoRozgniatamy
banany na papkę. Przesiewamy
mąkę z
proszkiem do piecznia. Do naczynia wbijamy
jajka, dodajemy
olej,
mleczko kokosowe, ekstrakt
waniliowy,
banany, mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki:
płatki owsiane,
mąkę z proszkiem, zmielone
migdały. Łączymy składniki. Na koniec dodajemy
czekoladowy groszek. Mieszamy. Ciasto na pancakesy powinno być raczej gęste

Smażymy na rozgrzanej patelni skropionej
oliwą po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy posypane
czekoladą i polane
syropem klonowym.

Oczywiśie niektóre składniki moźna pominąć ( np mączkę
migdałową) i zastąpic je zamiennikami(
mąką pszenną lub wiórkami kokosowymi).



