Wykonanie
Surówkę jak sama nazwa wskazuje robię głównie w okresie wiosennym.Wykorzystuję do jej wykonania warzywa, które sukcesywnie pojawiają się na moich ogródkowych grządkach i w tunelu. Jak na razie, do jej wykonania,
ogórka i
pomidora kupiłam. Ale gdy tylko pojawią się w moim ogrodzie z chęcią zrezygnuję z kupionych.Taka surówka ze świeżych warzyw jest smaczna i zdrowa.Zresztą nie muszę chyba wspominać. Każdy o tym wie, jakie to witaminy kryją w sobie
młode warzywa, szczególnie z własnych, nieschemizowanych upraw.
Składniki :1 główka
sałaty1 pęczek
rzodkiewki1 pęczek
szczypiorku1
ogórek1
pomidorkilka gałązek
koperku4-5 łyżek
oleju słonecznikowegosok z cytryny lub kwasek
cytrynowy do smaku
sól,
pieprz do smakuWykonanie :Warzywa oczyszczamy i płuczemy.
Sałatę rwiemy na małe kawałki.
Szczypiorek drobno kroimy.
Rzodkiewkę i obranego
ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Koperek drobno siekamy.
Pomidora polewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa mieszamy, dajemy
sok z cytryny,
sól,
pieprz do smaku i
olej. Całość jeszcze raz mieszamy. Podajemy do dań obiadowych.