Wykonanie
Smaczna
sałatka do wielu dań obiadowych. Stosuję ją przede wszystkim do dań
mięsnych jak gulasze, kotlety,
bitki, itp.Pasuje zarówno do
ziemniaków jak i
kasz, szczególnie do
kaszy jęczmiennej.
Składniki :80 dag
buraczków czerwonych1
cebula (10 dag)4 łyżki
oliwy lub
oleju2 płaskie łyżki
cukru1 łyżeczka
soli¼ łyżeczki kwasku
cytrynowego lub
sok z cytryny do smaku
sól,
cukier,
pieprz do smakuWykonanie :
Buraki oczyszczamy, dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości. Obieramy całkiem przestudzone i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy pokrajaną w drobną kostkę
cebulę. Dajemy 1 łyżeczkę
soli, 2 płaskie łyżki
cukru,
sok z cytryny lub kwasek
cytrynowy,
pieprz i
oliwę. Dokładnie mieszamy. Ewentualnie dosmakowujemy wymienionymi
przyprawami.