ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA OGÓRKOWA Z NATKĄ PIETRUSZKI (na zimę)

SAŁATKA OGÓRKOWA Z NATKĄ PIETRUSZKI (na zimę)

nazwa

Wykonanie

Ta sałatka znana jest mi już od wielu lat. Robię ją corocznie, właśnie teraz, gdy ogórki kończą swoją wegetację i są zwykle mniej urodziwe niż wcześniej. Do tej sałatki nie ma znaczenia jakiego kształtu ogórki użyjemy, mogą być i powywijane, aby nie były przerośnięte. I to jest dobra metoda na wykorzystanie takich zdeformowanych ogórasów! A zimą, do obiadu lub do wędliny jak znalazł!
Składniki :
2,5 kg ogórków
3 - 4 średnie cebule
8 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
2 płaskie łyżki soli
zalewa :
¾ szklanki oliwy
¾ szklanki soku z cytryn lub octu 10%
¾ szklanki cukru
¾ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
Wykonanie :
Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy 2 łyżki soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
Po odlaniu soku wkładamy do słoiczków (lekko ugniatając) do ¾ jego objetości. Łyżką zruszamy ogórki, aby zalewa, którą będziemy później dodawać, mogła dokładnie po nich rozlać się.
Wykonujemy zalewę z w/w składników. Zalewamy sałatkę najlepiej chochelką z dziubkiem, stale mieszając zalewę, lekko ugniatamy. Zalewa powinna pokrywać sałatkę. Zamykamy słoiczki i pasteryzujemy ok. 15 minut.
Polecam również :
W kuchni na wesoło :
W dworcowej restauracji kelner potrząsa za ramię klienta.
- Proszę pana, zamykamy!
- Dobrze, tylko nie trzaskajcie drzwiami.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/09/SALATKA-OGORKOWA-Z-NATKA-PIETRUSZKI-na-zime.html