Wykonanie
Bardzo smaczne są te
pomidorowe placuszki. Robiłam je po raz pierwszy i już na stałe wejdą do naszego jadłospisu, bo cała rodzina zachwycała się ich smakiem. Gdy natknęłam się na ich przepis jakiś czas temu, tak mnie zaintrygowały, że postanowiłam je usmażyć. Przyznam się, że miałam obawy co do ich wykonania. Mianowicie w oryginalnym przepisie
pomidory macza się w cieście, a tą czynność niezbyt lubię, bo nigdy mi nie wychodzi tak, jakbym tego chciała. Chodzi mi o efekt końcowy. Postanowiłam więc usmażyć je nieco inaczej, o czym napisałam poniżej.Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 8/2003.
Składniki :4 duże mięsiste
pomidory1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 szklanka
mąki1 szklanka
mleka2
jajka1 łyżka
oleju½ łyżeczki
soli do ciasta + do smaku do posolenia
pomidorówdodatkowo :
olej do smażeniaWykonanie :Pozbawione skórki
pomidory kroimy w grube plastry. Usuwamy gniazda nasienne, lekko solimy i posypujemy
zieleniną z obu stron.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do naczynia wlewamy
mleko, dodajemy
mąkę,
sól,
żółtka,
olej i miksujemy. Dodajemy ubite
białka, delikatnie mieszając na małej mocy. Na rozgrzany
olej wylewamy łyżką porcje ciasta smażąc cieniutkie placuszki, ale tylko z jednej strony. Na połowę ilości placuszków kładziemy plastry
pomidorów i przykrywamy pozostałymi placuszkami, stroną usmażoną do wierzchu. Delikatnie przyciskamy
łopatką i dosmażamy na dość intensywnym ogniu na złoty kolor. Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik w celu osiąknięcia z nadmiaru tłuszczu.Podałam z kleksami kanapkowego
serka twarogowego o smaku:
papryka i
pieprz.