ßßß Cookit - przepis na SERNIK W CIEŚCIE KAKAOWYM

SERNIK W CIEŚCIE KAKAOWYM

nazwa

Wykonanie

Mój ulubiony sernik. Jest smaczny, wilgotny, puszysty i dekoracyjny. Dodatkowym jego walorem jest łatwość i szybkość wykonania.
Ciasto można sobie wykonać wcześniej np. w przeddzień pieczenia. Wykonanie masy serowej nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności i zabiegów.
Zawsze się udaje i szybko znika ze stołu.
Składniki ciasta czekoladowego :
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
3 jajka
4 łyżki śmietany
Składniki masy serowej :
1300 g sera białego półtłustego
150g masła
2 szklanki cukru pudru
10 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki esencji cytrynowej
150g rodzynek
70 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie ciasta czekoladowego :
Do miski wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach prosto do miski z mieszanką suchych składników. Rozcieramy dłońmi do chwili uzyskania jednolitej mieszaniny. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy.
Dajemy jajka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.
Dzielimy na 3 części, owijamy folią i wkładamy na conajmniej 2 godziny do zamrażalnika.
Wykonanie masy serowej :
Białka oddzielamy od żółtek. Rodzynki przelewamy na sitku wrzątkiem i odstawiamy do osączenia. Skórkę pomarańczową drobniutko kroimy w kosteczkę, mieszamy z rodzynkami i obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej. Masło ucieramy, dodajemy żółtka, cukier puder i nadal ucierając dajemy porcjami ser zmielony dwukrotnie na maszynce.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i esencję cytrynową, dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą serową.
Wykonanie sernika :
Dwie części zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na dno formy ( wym. 28x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Obtoczone w mące bakalie dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy do formy, a na to ścieramy pozostałe ciasto.
Sernik pieczemy ok. 1 godz. początkowo w temp. 180°c przez 15 minut, a następnie ok. 45 minut w temp. 200°C. Po upieczeniu pozostawiamy przez 10 - 15 minut w wyłączonym piekarniku.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/03/SERNIK-W-CIESCIE-KAKAOWYM.html