Wykonanie
Smaczne i zdrowe
ciasto drożdżowe z dodatkiem
jabłek wystawiam dzisiaj w swoje kuchenne okno :)Jak najbardziej polecam na śniadanie do kubka ciepłego
kakao. W moim domu jemy również na kolację.Hmmmm.... szkoda, że moi domownicy nie dadzą się skusić na to, abym podała im również na obiad ;)) , wówczas z pewnością miałabym więcej czasu na publikacje tego co natworzyłam w swojej ulubionej kuchni. A przyznam, że trochę mi się tego nazbierało!Ciasto to piekę już od wielu lat. Do jego wykonania wykorzystuję przepis na drożdżówkę z kruszonką z niepokaźnej książeczki "Ciasta Siostry Leonilli" . Kruszonki nie dodaję, lecz wspomniane już
jabłka i z tego też względu dodaję do ciasta więcej
cukru.
Składniki (na formę o wym. 28x40 cm):500g
mąki pszennej50g
drożdży + 1 łyżka
cukru1
jajko i 2
żółtka1 szklanka
mleka100g
masła1 łyżka
oliwy lub
oleju½ szklanki
cukru¼ łyżeczki
soli5 - 6
jabłek (u mnie koksa królewska)
cukier puder do posypania ciastaWykonanie :
Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę
oliwy lub
oleju.
Mleko podgrzewamy.
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką
cukru.
Jajka ubijamy z
cukrem, dodajemy
sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej
mąki (
mleko powinno być lekko ciepłe), mieszamy grubą, drewnianą łyżką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia nakrywając ściereczką.W tym czasie obieramy
jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na szesnastki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy ewentualnie z papierem do pieczenia. Wciskamy w ciasto kawałeczki
jabłek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 40 minut ( gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta
cukrem pudrem.
Polecam również :W kuchni na wesoło :Naukowiec zwraca się do swojej żony:- Czy możesz kochanie podzielić się sekretem wypieku tego ciasta, które upiekłaś na moje urodziny?Zrobiłbym wielką rewolucję w produkcji cegły.