Wykonanie
To ciasto piekę często, przez cały sezon
truskawkowy. Jest świetne na śniadanie do kubka ciepłego
mleka,
kawy lub
kakao.Do jego wykonania wykorzystuję przepis na drożdżówkę z kruszonką z niepokaźnej książeczki "Ciasta Siostry Leonilli".
Ciasto drożdżowe z
truskawkami i kruszonką według poniższego przepisu jest łatwe do wykonania, puszyste, apetyczne w swoim wyglądzie i bardzo smaczne.
Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):500g
mąki pszennej50g
drożdży + 1 łyżka
cukru +1 łyżeczka
mąki + 1 łyżka
mleka1
jajko i 2
żółtka1 szklanka
mleka100 g
masła1 łyżka
oliwy lub
oleju¾ szklanki
cukru¼ łyżeczki
soliok. 700 g
truskawekSkładniki kruszonki :100g
mąki pszennej70 g
masła schłodzonego70 - 80 g
cukru pudru2 łyżeczki
cukru wanilinowegoWykonanie ciasta :
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką
cukru, dodajemy 1 łyżeczkę
mąki, 1-2 łyżki
mleka, ponownie rozcieramy i i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę
oliwy lub
oleju.
Mleko podgrzewamy.
Jajka ubijamy z
cukrem, dodajemy
sól i jeszcze trochę ubijamy.Wszystko to dodajemy do przesianej
mąki (
mleko powinno być lekko ciepłe, a
masło przestudzone, ale płynne).Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Osobiście nie spieszę się, pozwalam mu wyrosnąć dużo więcej.Można również wyrobić ciasto robotem ręcznym z końcówkami do wyrabiania. Zwykle wyrabiam ok. 10 minut do momentu, aż ciasto zacznie odchodzic od ścianek naczynia.W tym czasie przygotowujemy
truskawki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż.Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość (a jeszcze lepiej, gdy więcej) ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo tak ok. 1 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia.Gdy wyrabiamy mechanicznie ponowne wyrabianie nie jest konieczne.Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Lekko wciskamy połówki
truskawek skórkami do dołu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia 20 - 30 minut.W tym czasie wykonujemy kruszonkę * i posypujemy równomiernie wierzch ciasta.Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).* Wykonanie kruszonki :Dobrze schłodzone
masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy nożem bezpośrednio do przesianej
mąki. Palcami rozcieramy grudki
masła, po czym zagniatamy dłońmi, ponownie rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian. Pod koniec dodajemy oba
cukry i ponownie rozcieramy palcami. Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.
Polecam również :