ßßß Cookit - przepis na CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

To ciasto piekę często, przez cały sezon truskawkowy. Jest świetne na śniadanie do kubka ciepłego mleka, kawy lub kakao.
Do jego wykonania wykorzystuję przepis na drożdżówkę z kruszonką z niepokaźnej książeczki "Ciasta Siostry Leonilli".
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką według poniższego przepisu jest łatwe do wykonania, puszyste, apetyczne w swoim wyglądzie i bardzo smaczne.
Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):
500g mąki pszennej
50g drożdży + 1 łyżka cukru +1 łyżeczka mąki + 1 łyżka mleka
1 jajko i 2 żółtka
1 szklanka mleka
100 g masła
1 łyżka oliwy lub oleju
¾ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
ok. 700 g truskawek
Składniki kruszonki :
100g mąki pszennej
70 g masła schłodzonego
70 - 80 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie ciasta :
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy 1 łyżeczkę mąki, 1-2 łyżki mleka, ponownie rozcieramy i i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy.
Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe, a masło przestudzone, ale płynne).
Całość mieszamy grubą, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Osobiście nie spieszę się, pozwalam mu wyrosnąć dużo więcej.
Można również wyrobić ciasto robotem ręcznym z końcówkami do wyrabiania. Zwykle wyrabiam ok. 10 minut do momentu, aż ciasto zacznie odchodzic od ścianek naczynia.
W tym czasie przygotowujemy truskawki, płuczemy, osuszamy i przepoławiamy wzdłuż.
Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość (a jeszcze lepiej, gdy więcej) ponownie mieszamy drewnianą łyżką, niekoniecznie długo tak ok. 1 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
Gdy wyrabiamy mechanicznie ponowne wyrabianie nie jest konieczne.
Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Lekko wciskamy połówki truskawek skórkami do dołu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia 20 - 30 minut.
W tym czasie wykonujemy kruszonkę * i posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).
* Wykonanie kruszonki :
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy nożem bezpośrednio do przesianej mąki. Palcami rozcieramy grudki masła, po czym zagniatamy dłońmi, ponownie rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian. Pod koniec dodajemy oba cukry i ponownie rozcieramy palcami. Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2015/06/CIASTO-DROZDZOWE-Z-TRUSKAWKAMI-I-KRUSZONKA.html