Wykonanie
Bułeczki hot cross buns przygotowuje się w Wielkiej Brytanii na Wielkanoc. Kiedy je zobaczyłam, wiedziałam że nie doczekam się okresu wielkanocnego i już teraz mam ochotę na aromatyczne i
słodkie pieczywo. Przepis znaleziony u Sylvii i Ivana .
Suszone owoce które dodajemy są właściwie dowolne, jednak warto dać
skórkę pomarańczową,
daje niesamowity aromat i smak.
Przyprawy można zastąpić
przyprawą do piernika, a
mąkę można wymieszać - pszenną z
chlebową. Podaję ze zmianami.260 g
mąki pszennej60 g letniego
mleka50 g letniej
wody7g świeżych
drożdży1/4 łyżeczki
soli30 g
cukru1
jajko30 g
masła (roztopione, schłodzone)100 g
suszonych owoców ( u mnie 60 g
rodzynek, 30 g
skórki pomarańczowej, 10 g
suszonej żurawiny)0,5 łyżeczki skórki startej z
cytryny lub
pomarańczyszczypta
gałki muszkatołowej2 szczypty
cynamonu0,5 łyżeczki mielonego
kardamonuszczypta
imbiru w proszkuszczypta mielonych
goździków(Z przypraw dałam
cynamon,
kardamon,
imbir i dodałam pół łyżeczki
przyprawy do pierników.)Na krzyż:25 g
mąki pszennej0,5 łyżeczki
oleju słonecznikowego1÷2 łyżki
wody (tyle by powstało gładkie ciasto)
mleko lub
śmietana do posmarowania bułeczekGlazura
cukier pudersok lub
aromat pomarańczowy i
wodaDo miski przesiać
mąkę, wsypać
cukier,
sól,
skórkę cytrynową (
pomarańczową) i
przyprawy. Na środku zrobić wgłębienie.W drugiej misce połączyć
wodę,
mleko,
drożdże, dodać 2 łyżki
mąki i łyżkę
cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać roztopione
masło, rozmącone widelcem
jajko. Wlać płynne składniki do dołka. Wszystko wyrabiać ok. 10÷15 minut (można mikserem z hakiem na wolnych obrotach). Następnie dodać
suszone owoce i wymieszać. Przykryć miskę czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce i zostawić do wyrośnięcia na godzinę lub do podwojenia objętości.Przenieść ciasto na posypaną
mąką stolnice. Podzielić na 6 części, zrobić z każdej kulkę i włożyć na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Przygotować pastę na krzyż - wszystkie składniki wymieszać dodając tyle
wody by powstała jednolita masa. Włożyć ją do rękawa cukierniczego lub foliówki i następnie odciąć jej róg. Pastę wycisnąć równomiernie na
bułki najpierw w poziomie, później w pionie tworząc kształt krzyża. Bułeczki smarujemy pędzelkiem
mlekiem lub
śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Pieczemy 15÷20 minut aż zbrązowieją.Gdy przestygną polać glazurą - mieszamy kilka łyżek
cukru pudru z taką ilością letniej
wody i soku (aromatu)
pomarańczowego aż powstanie jednolita dość gęsta masa, którą rozsmarujemy na bułeczkach.
Jeśli
bułki zostają na kolejny dzień warto je odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce - odświeżone smakują lepiej.Wersja dla leniuszków - pieczemy bułeczki bez krzyża, a dopiero po upieczeniu malujemy krzyżyk lukrem.