Wykonanie
Robienie pierogów nie jest moją specjalnością uważam, że nie wychodzą mi zbyt dobrze (mam na myśli ich wygląd zewnętrzny, bo smak jest ok :-)), dlatego rzadko je robię. Ale od czasu do czasu na prośbę mojego syna,
daję się na nie namówić... Dziś proponuję je z nadzieniem
twarogowym :-)Składniki na farsz:ok. 50 dkg
sera twarogowego2
żółtka6 łyżek
cukruSkładniki na ciasto:ok. 2 szkl.
mąki1
jajkoszczypta
soliok. 1/2 szkl. ciepłej
wodyWykonanie:
Ser rozgnieść widelcem razem z
żółtkami i
cukrem na w miarę gładką masę. Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto pierogowe,
wody użyć tyle, żeby ciasto nie było ani za twarde ani za rzadkie, takie żeby nam się dobrze lepiło. Ja dodaję też odrobinę
oleju, wtedy ciasto tak nie wysycha. Następnie cienko je rozwałkować, wycinać kółka, na każde kółko układać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucić na gotującą się osoloną
wodę i chwilę gotować. Podawać polane okrasą ze zrumienionej na
maśle bułki tartej i posypane
cukrem.Smacznego:-)