Wykonanie
Przepis na to danie pochodzi z książki kucharskiej Ewy Aszkiewicz. Danie jest sprawdzone, smaczne, tanie i szybkie w przygotowaniu, dlatego Wam je polecam :-)Składniki:2 woreczki
ryżu1 czubata łyżka
masła4
jajkaposiekany
koperek1 szkl. gęstej
śmietany1 szkl.
sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach
sól,
pieprzWykonanie:Ugotować
ryż i połączyć z
masłem i
koperkiem. Włożyć na spód wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Powierzchnie wyrównać i zrobić cztery wgłębienia, do każdego wbić
jajko, delikatnie posolić i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. C. Gdy
jajka się zetną, potrawę zalać
śmietaną wymieszaną z
utartym serem i ponownie wstawić na kilka minut do piekarnika. Danie jest gotowe, gdy sos
śmietanowo-
serowy lekko się zrumieni.Smacznego :-)Uwaga: Ja dodałam od siebie dwie łyżki pesto
paprykowego, zaostrzyło to troszkę potrawę i zabarwiło na
pomarańczowo :-)