Wykonanie
Chyba nie ma osoby, która nie zna tego pysznego włoskiego deseru :-)Nie należę do łakomczuchów słodkości, ale temu deserowi nie
oprę się :-)Można zrobić je w pucharkach (wtedy chyba ładniej wygląda) lub w dużej formie.Składniki:
serek mascarpone opakowanie 500g1 duża paczka
biszkoptów4
jajka5 łyżek
cukru2 łyżki
kawy rozpuszczalnej1 szkl.
wody1 kieliszek
rumu lub innego
alkoholukakao do posypaniaWykonanie:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i dodać
alkohol.Oddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami
cukru mikserem. Następnie dodać
serek i ubijać mikserem przez ok. 2 minuty.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodać 1 1/2 łyżki
cukru i ubijać jeszcze przez minutę. Wymieszać delikatnie z masą
serową.
Biszkopty maczać w
kawie i układać na spodzie formy lub w pucharkach. Na
biszkopty nałożyć połowę masy. Następnie ułożyć kolejną warstwę mokrych
biszkoptów i wierzch przykryć drugą częścią masy.Wstawić do lodówki na 2 godziny.Przed podaniem posypać
kakaem.Smacznego :-)