Wykonanie
Sól kuchenna nazywana jest często "białą śmiercią", ponieważ spożywana w nadmiarze jest bardzo szkodliwa dla naszego organizmu . Jednak nikt dzisiaj nie może sobie wyobrazić kuchni bez tej
przyprawy. Okazuje się, że
sól ma bardzo szerokie i przydatne zastosowanie, o to niektóre z nich :-)SZCZYPTA
SOLI:dodana do ugotowanego
rabarbaru odkwasi go i można będzie wówczas dodać mniej
cukru,dodana do
białka czy
śmietanki, przyspiesza ubijanie piany lub kremu,dodana do
wody, w której gotują się
parówki, zapobiegnie pękaniu osłonki,dodana do surowego
mleka, utrzymuje jego świeżość,wsypana do blaszanego pudełka lub szklanego słoja, w których przechowujemy
herbatniki czy sucharki, pozwoli zachować ich kruchość i świeżośćdodana do
wody, w której gotujemy
jajka sprawi, że łatwiej będzie je obrać ze skorupki,