ßßß Cookit - przepis na Babcia radzi

Babcia radzi

nazwa

Wykonanie

Sól kuchenna nazywana jest często "białą śmiercią", ponieważ spożywana w nadmiarze jest bardzo szkodliwa dla naszego organizmu . Jednak nikt dzisiaj nie może sobie wyobrazić kuchni bez tej przyprawy. Okazuje się, że sól ma bardzo szerokie i przydatne zastosowanie, o to niektóre z nich :-)
SZCZYPTA SOLI:
dodana do ugotowanego rabarbaru odkwasi go i można będzie wówczas dodać mniej cukru,
dodana do białka czy śmietanki, przyspiesza ubijanie piany lub kremu,
dodana do wody, w której gotują się parówki, zapobiegnie pękaniu osłonki,
dodana do surowego mleka, utrzymuje jego świeżość,
wsypana do blaszanego pudełka lub szklanego słoja, w których przechowujemy herbatniki czy sucharki, pozwoli zachować ich kruchość i świeżość
dodana do wody, w której gotujemy jajka sprawi, że łatwiej będzie je obrać ze skorupki,
Źródło:http://agattek.blox.pl/2013/06/Babcia-radzi.html