ßßß

Święta coraz bliżej, a na stole wielkanocnym nie może zabraknąć przecież domowego pasztetu. Dlatego Przekazuje Wam dzisiaj najprostszy na niego przepis :-)Składniki:ok. 1 kg mięsa wieprzowego bez kości np. szynka, łopatka, karczekok. 3/4 kg chudego boczkuok. 1/2 kg wątróbki wieprzowej lub drobiowej2 suche bułki3-4 jajka2 duże cebule2 ząbki czosnkuprzyprawy:8 listków laurowych10 kulek ziela angielskiegosól, pieprzbazylia, oreganotłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremkiWykonanie:Mięso i wątróbkę umyć. Mięso zalać wodą w garnku, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować ok. półtorej godz., aż mięso będzie miękkie. Pod koniec wrzucić 2 obrane cebule (całe), żeby się sparzyły i zdjąć garnek z ognia. Po przestudzeniu, dodać do garnka suche bułki żeby namokły, po czym je odcisnąć rękami. Mięso i cebulę również wyjąć z wody.Wątróbkę obgotować chwilę w osobnym garnku, wyjąć z wody i przestudzić.Teraz wszystko (mięso, wątróbkę, cebulę, odciśniętą bułkę) zmielić w maszynce dwa lub trzy razy. Zmielić również liście laurowe i ziele angielskie. Dodać też w trakcie mielenia czosnek.Do zmielonej masy dodać jajka, przyprawy (do smaku) i dokładnie wszystko wymieszać, najlepiej ręką.Formę (najlepiej keksówkę) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę na pasztet i wstawić do piekarnika na ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 180 - 200 st.C.Po upieczeniu wystudzony pasztet, trzymać w lodówce.Smacznego :-)