Wykonanie
Kolejne szybkie i smakowite danie dla plackolubów i słodkożerców.3
jajka (http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jajka-zrodlo-pelnowartosciowego-bialka_36506.html),250 g półtłustego
twarogu (http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/bialy-ser-rodzaje-sposoby-przechowywania_37256.html),3 płaskie łyżki
mąki,2 płaskie łyżki
cukru waniliowego,szczypta
soli,
cukier puder i
cynamon do posypania.Zaczęłam od ubicia
białek, do których dodałam odrobinę
soli . Osobno wymieszałam
żółtka z
cukrem waniliowym. Do
żółtek d odałam
twaróg i
mąkę. Wymieszałam szybko, nie przejmując się grudkami
sera, bo masa wcale nie musi być gładka. Na koniec dodałam ubite
białko i oczywiście wymieszałam:-)Na rozgrzaną
oliwę nakładałam łyżką kleksy, które lekko rozlane stworzyły całkiem zgrabne placuszki. Smażyłam je na złoto przez około 1 minutę z każdej strony. Po zdjęciu z patelni przez chwilę leżały na papierowym ręczniku, żeby ewentualny nadmiar tłuszczu wsiąkł w papier.Wyszły puszyste w środku i chrupiące z wierzchu.P osypane obficie
cukrem pudrem i
cynamonem s makują zarówno ciepłe, jak i zimne.