ßßß Cookit - przepis na Placuszki twarogowe

Placuszki twarogowe

nazwa

Wykonanie

Kolejne szybkie i smakowite danie dla plackolubów i słodkożerców.
3 jajka (http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jajka-zrodlo-pelnowartosciowego-bialka_36506.html),
250 g półtłustego twarogu (http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/bialy-ser-rodzaje-sposoby-przechowywania_37256.html),
3 płaskie łyżki mąki,
2 płaskie łyżki cukru waniliowego,
szczypta soli,
cukier puder i cynamon do posypania.
Zaczęłam od ubicia białek, do których dodałam odrobinę soli . Osobno wymieszałam żółtka z cukrem waniliowym. Do żółtek d odałam twaróg i mąkę. Wymieszałam szybko, nie przejmując się grudkami sera, bo masa wcale nie musi być gładka. Na koniec dodałam ubite białko i oczywiście wymieszałam:-)
Na rozgrzaną oliwę nakładałam łyżką kleksy, które lekko rozlane stworzyły całkiem zgrabne placuszki. Smażyłam je na złoto przez około 1 minutę z każdej strony. Po zdjęciu z patelni przez chwilę leżały na papierowym ręczniku, żeby ewentualny nadmiar tłuszczu wsiąkł w papier.
Wyszły puszyste w środku i chrupiące z wierzchu.
P osypane obficie cukrem pudrem i cynamonem s makują zarówno ciepłe, jak i zimne.
Źródło:http://barbarinagotuje.blogspot.com/2012/05/placuszki-twarogowe.html