Wykonanie
Pstrąg lub labraks (
okoń morski) z piekarnika (czyli
Riba na żaru - wspomnienie z Czarnogóry)
Ryba :1 łyżka
soku z cytryny1/2 pęczka
koperku1 duży ząbek
czosnkusól lub Delikat Uniwersalny
pieprz cytrynowy lub biały, grubo zmielony1 łyżeczka
masłaodrobina
oliwyZielony sos :2 łyżki zielonej
pietruszki2 ząbki
czosnku4-5 łyżek dobrej
oliwyszczypta
soliRybę wypatroszyć , oczyścić z łusek, odciąć płetwy i głowę, umyć w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Czosnek przecisnąć przez praskę .
Rybę skropić
sokiem z cytryny, posypać Delikatem lub
solą i
pieprzem , natrzeć
rybę czosnkiem wewnątrz i na zewnątrz. Naciąć skórę
ryby ( górna strona) 3-4
razy na parę centymetrów i w nacięcia wetrzeć trochę
czosnku i wcisnąć kawałeczki
masła . Do brzuszka
ryby włożyć
koperek . Folię aluminiową ( błyszczącą stroną do wewnątrz) skropić odrobiną
oliwy, położyć parę łodyżek
koperku, ułożyć
rybę i szczelnie zawinąć .
Piec w piekarniku w 180 st (termoobieg) 20 min , rozwinąć folię i dopiec , najlepiej korzystając z funkcji grill, przez 10 min.
Rybę rozwinąć z folii, podawać z zielonym sosem. Zielony sos : Zmiksować ( najlepiej w blenderze) składniki sosu do uzyskania gładkiej emulsji .