Wykonanie
Tym razem mniej dietetycznie, ale bardzo smacznie ;) Dawno temu podpatrzyłam jak koleżanka robiła tę
sałatkę i tak mi się spodobała, że zagościła i u mnie. Tym razem trochę ją odtłuściłam. Oryginalnie w przepisie nie było
śmietany, tylko sam
majonez.
Składniki:400g
boczku wędzonego1 kg
ziemniaków1 duża
cebula1 ząbek
czosnku (może być więcej)
śmietana 18% (150-200ml) - 12% nada zbyt kwaśny smak
majonez (3 łyżki)
majeranek (ok. 2 łyżeczki)
sól,
pieprzPrzygotowanie:Z
boczku odcinamy skórę, nie jest nam potrzebna, i kroimy go w kostkę. Taką, żeby
boczek miał szansę się wysmażyć. Jeśli
boczek jest bardzo tłusty nie trzeba używać żadnego innego tłuszczu, jeśli chudy - wlewamy na patelnię łyżkę
oliwy i smażymy do zarumienienia.Obieramy
cebulę i
czosnek, kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobna),
czosnek jak najdrobniej. Można go też przecisnąć przez praskę. Smażymy na tej samej patelni co
boczek - zbierze pozostałe smaki ;) Posypujemy
majerankiem i prószymy
solą.
Sól spowoduje, że
cebula szybciej puści sok.
Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę ok 2-3 cm. Gotujemy wrzucając do wrzącej, osolonej
wody.Czekamy aż wszystko lekko przestygnie. Można w tym czasie posypać
przyprawami, wtedy lepiej się wkomponują ;)Mieszamy wszystko dość delikatnie, bo
ziemniaki mogą się rozpaść.Gotowe! :)Smacznego!