ßßß Cookit - przepis na Rosyjska sałatka śledziowa

Rosyjska sałatka śledziowa

nazwa

Wykonanie

Natchnął mnie felieton Magdy Gessler we "Wprost". Pisała o śledziach i jakie to one dobre. Dla mnie jedyne zjadliwe to te z octu, bo nie mają ości :P Gesslerowa opisała sałatkę, którą powinnam była już dawno zrobić, bo aż wstyd się przyznać, że kończę rusycystyczne studia i nie pamiętam co z kuchni rosyjskiej kiedykolwiek zrobiłam. Więc dzisiaj śledziowa po rosyjsku!
Składniki:
5-6 pojedynczych płatów śledziowych (u mnie jedno całe opakowanie 'matjasów' z Biedronki)
3-4 średnie buraki
3-4 średnie ziemniaki
3-4 jajka
3 nie za duże ogórki kiszone
1 jabłko
1 puszka białej fasoli
duża śmietana 18% (12% jest za kwaśna)
musztarda rosyjska (ja włożyłam 2 łyżki stołowe)
łyżeczka cukru
pieprz, sól
Przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy tak jak ziemniaki w mundurkach. Studzimy. Z ziemniakami to samo. Jajka gotujemy na twardo i też czekamy aż wystygną.
Ogórki kiszone i jabłko obieramy ze skóry.
Wszystko kroimy w średniej wielkości kostkę, taką, żeby nam było wygodnie jeść, jak lubimy. U mnie to wygląda tak:
Swoje śledzie wyjęłam z olejowej zalewy, polałam octem i przegotowaną wodą, żeby zrobiły się mniej słone, a bardziej kwaśne. Można kupić od razu takie w zalewie octowej, ale ja nie miałam rybnego po drodze.
Śledzie też kroimy w kostkę.
Wszystkie kostki mieszamy ze śmietaną, musztardą i resztą przypraw. Nie włożyłam od razu całej śmietany, żeby mi sałatka nie popłynęła ;)
Smacznego!
Źródło:http://dobrejedzonka.blogspot.com/2012/03/rosyjska-saatka-sledziowa.html