ßßß Cookit - przepis na KRUCHE CIASTECZKA MAŚLANE Z CZEKOLADOWYM OCZKIEM

KRUCHE CIASTECZKA MAŚLANE Z CZEKOLADOWYM OCZKIEM

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« NIE SAMYM JEDZENIEM ŻYJE ...
Szybkie i chrupiące bułeczki »
Dziś strasznie chciało mi się ciasteczek...kruchych, z czekoladą ! Pierwszą myślą były jakieś american cookies, ale przyniosło to mi na myśl pieguski, których pieczenie kiedyś zakończyło się fiaskiem, więc zebrałam kilka przepisów w całość i wyszły ciasteczka na jeden kęs :)
Kruche, z czekoladką i miodowa nutką. Bardzo szybko się robi, a co najważniejsze z wielką radością, bo wszystko co malutkie cieszy:) Mój luby jak je zobaczył, to myślał, że to podróba Toffife :)
Składniki:
150 g miękkiego masła
1/3 szklani cukru pudru
szklanka mąki tortowej
kilka kropel aromatu waniliowego i miodowego
szczypta soli
Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Uformować kulę, owinąć ją folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Nagrzać piekarnik do 200 o C. Ze schłodzonego ciasta uformować małe kuleczki, na wzór małych orzechów włoskich. Wyłożyć na blachę posmarowaną olejem i wstawić do piekarnika na 7 minut. (Ja wciąż podglądałam, bo tak fajnie się topiły i powstawały takie duszki:))
Po tym czasie wyjąć blaszkę z piekarnika i zrobić w kuleczkach dziurki - ja robiłam to końcówką od drewnianej łyżki. Trzeba je zrobić dość głęboko bo wgniecione ciasto i tak trochę urośnie. Trzeba jednak uważać żeby ciasteczka nie popękały.
Wstawiamy je ponownie do pieca na 8 minut do zezłocenia. Studzimy.
Jak już ostygną przygotowujemy masę czekoladową.
Składniki na masę:
2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
25g masła
Łyżka miodu
Topimy składniki na wolnym ogniu albo w kąpieli wodnej i wypełniamy dziurki ostudzonych ciasteczek.
SMACZNEGO !!!
poniedziałek, 14 listopada 2011, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2011/11/KRUCHE-CIASTECZKA-Z-CZEKOLADOWYM-OCZKIEM.html