Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu« NIE SAMYM JEDZENIEM ŻYJE ...Szybkie i chrupiące bułeczki »
Dziś strasznie chciało mi się
ciasteczek...kruchych, z
czekoladą ! Pierwszą myślą były jakieś american cookies, ale przyniosło to mi na myśl pieguski, których pieczenie kiedyś zakończyło się fiaskiem, więc zebrałam kilka przepisów w całość i wyszły
ciasteczka na jeden kęs :)Kruche, z
czekoladką i miodowa nutką. Bardzo szybko się robi, a co najważniejsze z wielką radością, bo wszystko co malutkie cieszy:) Mój luby jak je zobaczył, to myślał, że to
podróba Toffife :)Składniki:150 g miękkiego
masła1/3 szklani
cukru pudruszklanka
mąki tortowejkilka kropel
aromatu waniliowego i
miodowegoszczypta
soliWszystkie składniki dobrze zagnieść. Uformować kulę, owinąć ją folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Nagrzać piekarnik do 200 o C. Ze schłodzonego ciasta uformować małe kuleczki, na wzór małych
orzechów włoskich. Wyłożyć na blachę posmarowaną
olejem i wstawić do piekarnika na 7 minut. (Ja wciąż podglądałam, bo tak fajnie się topiły i powstawały takie duszki:))
Po tym czasie wyjąć blaszkę z piekarnika i zrobić w kuleczkach dziurki - ja robiłam to końcówką od drewnianej łyżki. Trzeba je zrobić dość głęboko bo wgniecione ciasto i tak trochę urośnie. Trzeba jednak uważać żeby
ciasteczka nie popękały.Wstawiamy je ponownie do pieca na 8 minut do zezłocenia. Studzimy.Jak już ostygną przygotowujemy masę
czekoladową.Składniki na masę:2/3 tabliczki
gorzkiej czekolady25g
masłaŁyżka
mioduTopimy składniki na wolnym ogniu albo w kąpieli
wodnej i wypełniamy dziurki ostudzonych
ciasteczek.SMACZNEGO !!!
poniedziałek, 14 listopada 2011, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter