Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu« Pierniki świąteczne już ...
chleb mleczny na zakwasie - ... »
No i już po Świętach... szkoda... Choć z jednej strony...mam już dość jedzenia :PNie omieszkam jednak wstawić przepisu na sernik, który robiłam.Karmel...
migdały...kajmak... to zdecydowanie moje smaki :DSernik wychodzi płaski jak deska!!! nie pada!!!POLECAM!!!Przepis lekko zmodyfikowany zaciągnięty od MikimamySkładniki na spód:150g miękkiego
masła1 niepełna szklanka
mąki100g pokruszonych
ciasteczek amaretti (można dostać w Lidlu:))1
jajko1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia300g
migdałów4 łyżki
miodu (może być sztuczny)pół szklanki
brązowego cukru100g
masłapół buteleczki
olejku migdałowegoSkładniki na masę
serową:1kg
twarogu na sernik (miałam Oetkera)400g kajmaku (mała puszka, miałam też gotową, ale możecie zrobić ją sami)3/4 szklanki
brązowego cukrucukier waniliowy125ml
śmietany 36%4
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanejAby zrobić spód, pokruszone
ciasteczka amaretti należy zmieszac z pozostałymi suchymi składnikami, tj.
mąką i proszkiem, dodać
masło i
jajko i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki.W tym czasie przygotować karmel. Do garnuszka wsypać
cukier, dolać
miód i pół kostki
masła. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż wszytskie składniki się rozpuszczą, Dodać
migdały i gotowac masę około 5 minut, aż zgęstnieje. Odstawić z ognia.Blachę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem i wykleić zimnym
ciastem. Zalać je ciepłymi
migdałami w karmelu i wstawić do nagrzanego do 180 o C na ok. 20 minut.W tym czasie przygotować masę
serową.Kajmak zmiksować z
cukrem brązowym i
waniliowym. Po jednej łyżce dodawać
ser i miksować. Dodać
jajka i miksować do połączenia się składników. Na końcu wlać kremówkę i dodać
mąkę.Wylać masę
serową na podpieczoną warstwę
migdałów w karmelu. Piec w tej samej temperaturze ok,.50 minut (aż wierzch na środku sernika się zetnie).Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i przy otwartym studzić sernik 15 minu.Sernik jest gotowy, ale trzeba go schłodzić dobrych kilka godzin w lodówce.SMACZNEGO !!!:)
poniedziałek, 26 grudnia 2011, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter