ßßß Cookit - przepis na sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

sernik kajmakowy z migdałami w karmelu

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Pierniki świąteczne już ...
chleb mleczny na zakwasie - ... »
No i już po Świętach... szkoda... Choć z jednej strony...mam już dość jedzenia :P
Nie omieszkam jednak wstawić przepisu na sernik, który robiłam.
Karmel... migdały...kajmak... to zdecydowanie moje smaki :D
Sernik wychodzi płaski jak deska!!! nie pada!!!
POLECAM!!!
Przepis lekko zmodyfikowany zaciągnięty od Mikimamy
Składniki na spód:
150g miękkiego masła
1 niepełna szklanka mąki
100g pokruszonych ciasteczek amaretti (można dostać w Lidlu:))
1 jajko
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300g migdałów
4 łyżki miodu (może być sztuczny)
pół szklanki brązowego cukru
100g masła
pół buteleczki olejku migdałowego
Składniki na masę serową:
1kg twarogu na sernik (miałam Oetkera)
400g kajmaku (mała puszka, miałam też gotową, ale możecie zrobić ją sami)
3/4 szklanki brązowego cukru
cukier waniliowy
125ml śmietany 36%
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Aby zrobić spód, pokruszone ciasteczka amaretti należy zmieszac z pozostałymi suchymi składnikami, tj. mąką i proszkiem, dodać masło i jajko i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki.
W tym czasie przygotować karmel. Do garnuszka wsypać cukier, dolać miód i pół kostki masła. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż wszytskie składniki się rozpuszczą, Dodać migdały i gotowac masę około 5 minut, aż zgęstnieje. Odstawić z ognia.
Blachę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem i wykleić zimnym ciastem. Zalać je ciepłymi migdałami w karmelu i wstawić do nagrzanego do 180 o C na ok. 20 minut.
W tym czasie przygotować masę serową.
Kajmak zmiksować z cukrem brązowym i waniliowym. Po jednej łyżce dodawać ser i miksować. Dodać jajka i miksować do połączenia się składników. Na końcu wlać kremówkę i dodać mąkę.
Wylać masę serową na podpieczoną warstwę migdałów w karmelu. Piec w tej samej temperaturze ok,.50 minut (aż wierzch na środku sernika się zetnie).
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i przy otwartym studzić sernik 15 minu.
Sernik jest gotowy, ale trzeba go schłodzić dobrych kilka godzin w lodówce.
SMACZNEGO !!!:)
poniedziałek, 26 grudnia 2011, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2011/12/sernik-kajmakowy-z-migdalami-w-karmelu.html