Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu«
Chleb mleczny na zakwasie
Tarta czekoladowo pomarańczowa »
....mój luby powiedział wczoraj, że powinnam sie ożenić z piekarnikiem :PWięc mu na złość ( w końcu z mojego ukochanego piekarnika nie będzie szydził!) upiekłam bułeczki tylko dla siebie!!! :) zainspirowana dorotus, stwierdzam, że następnym razem
będę próbowała moydfikować przepis i zrobić je na zakwasie :)Pyszne!! w w środku o konsystencji jak ciabata, na zewnątrz skórka mięciunia, trochę kwaśne jak
razowe pieczywo. Dziś w pracy kanapki były pyszne!! Zjadłam wszystkie co miałam z samego rana :( ...dobrze że w domu jeszcze zostały:)
Składniki na około 8
bułek:duży kubek
wody (ok. 300ml)1 i 1/3 szkl
mąki pszennej razowej chlebowejpół szklanki
mąki pszennej chlebowej1 szklanka
mąki żytniej2 łyżki
mleka w proszku ( jesli nie macie, to
wodę zastąpcie płynnym
mlekiem)1,5 łyżeczki
soli2 łyzeczki
cukru25 g roztopionego
masła7 g
drożdży suchych lub 14 g
drożdży świeżychWszystkie składniki wrzucamy do jednej michy i robimy ciasto :) Ja robiłam łyżką bo jest dość klejące i mało spójne. Jeśli będzie za "lejące" to podsypcie
mąki, najlepiej żytniej, albo razowej, bo ta najlepiej chłonie
wodę.Uformujcie kule i zostawcie ciasto do wyrośnięcia aby podwoiło objetość.Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i podzielić na 8-10 równych części. Zrobić kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószyć dość mocno
mąką pszenną. Przykryć ściereczką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie zrobić w bułkach "przedziałek". Musi byc głęboki, prawie do samej blachy. Można to robić nie ostrą końcówką noża, końcówka drewnianej łyzki, albo poprostu ręką :) Po tej "operacji" Zostawić jeszcze 5 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 o C na 15 minutek.Studzić na kratce.SMACZNEGO !!!
piątek, 25 listopada 2011, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter