ßßß Cookit - przepis na Naleśniki francuskie mojej Mamy

Naleśniki francuskie mojej Mamy

nazwa

Wykonanie

Wiele lat udoskonalania przepisu zaowocowało właśnie takim efektem - chrupiącymi, ale nie łamiącymi się przepysznymi naleśnikami, które są idealne zarówno na słodko, jak i w pikantnym wydaniu.
Na 15 sztuk potrzebujemy:
30 dkg mąki
3 jajka
0,5 szklanki mleka
2 szklanki wody
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przesiewam mąkę, dosypuję proszek do pieczenia i sól.
Do drugiego naczynia wbijam jajka, wlewam mleko, wodę, oliwę i sok z cytryny. Wszystko miksuję i przelewam do miski z mąką.
Ponownie miksuję na gładką masę.
Odstawiam ciasto na co najmniej 1 godzinę.
Przed rozpoczęciem smażenia rozgrzewam płaską patelnię, wlewam na nią łyżkę oliwy, rozprowadzam ją dokładnie, a nadmiar zlewam na spodeczek.
Łyżką wazową nabieram ciasto i rozprowadzam je cienką warstwą na patelni, przechylając ją odpowiednio w powietrzu.
Gdy widzę, że brzegi ciasta zaczynają odstawać (ok. 30s) przewracam łopatką naleśnik na drugą stronę i dosmażam chwilę (15s).
Gotowe naleśniki zsuwam na talerz, układając równo jeden na drugim.
Przed nalaniem kolejnej porcji ciasta - ponownie oliwię patelnię.
Smacznego!
Źródło:http://rozkosznesmaki.blogspot.com/2011/08/nalesniki-francuskie-mojej-mamy.html