Wykonanie
Ostatnio chodziła za mną rolada serowa. Nie chciała się dokładnie określić. Mówiła tylko - zrób mnie. Szukałam więc w necie jakby tu ją podejść. Przepisów wiele, ale większość to:
szynka,
jajka,
papryka...
szynka,
jajka,
papryka... Trafiłam też -
szpinak,
ser biały,
czosnek - ale taki zestaw jest moim ulubionym farszem do zapiekanych
cannelloni lub naleśników, więc też odpadał. W końcu znalazłam przepis na stronie Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 z Krakowa :) Nie widziałam go w innych miejscach, miał w sobie
wędzonego łososia, którego bardzo lubię, więc... trochę zmodyfikowałam i zaryzykowałam :D
Potrzebujemy:
ser zółty 300g - ja wzięłam Ementaler
papryka czerwona 40g
ogórek surowy 20głyżka
kaparówłosoś wędzony 100g
winogrona bezpestkowe 10g
marynowane patisony 10g
Ser wkładamy do szczelnej
torebki, zostawiając trochę miejsca na powietrze. Dokładnie zamykamy i wrzucamy do garnka z gorącą ale nie wrzącą
wodą. Przez ok. 30 min trzymamy tak
ser na malutkim ogniu. Można w tak zwanym międzyczasie obracać torebkę, by
ser równomiernie rozmiękał.W tym czasie posypujemy
łososia pieprzem cytrynowym oraz
przyprawą Kamis -
suszone pomidory z
czosnkiem i
bazylią - i tak odstawiamy. Kroimy
paprykę i
ogórka na cienkie paseczki.Na blacie układamy kawałek przeźroczystej folii spożywczej. Gdy
ser się rozpuści wyjmujemy go delikatnie z
torebki, kładziemy na folię i rozwałkowujemy, nadając prostokątny kształt.
Następnie komponujemy farsz naszej rolady -
ser posypujemy słodką i
ostrą papryką, a na środku układamy (równolegle do dłuższego
boku) paseczki
papryki,
ogórka,
łososia, posypujemy
kaparami. Następnie pomagając sobie folią zwijamy roladę wzdłuż dłuższego
boku. Owijamy dokładnie folią, przekładamy roladę na kawałek folii aluminiowej, ponownie dokładnie zawijamy i wkładamy roladę na co najmniej 3-4 godziny do lodówki, żeby się ścięła.Roladę kroimy na plastry, układamy na talerzu i dekorujemy
winogronami i połówkami
patisonów.Smacznego!!Przepis dodaję do akcji konkursowej
Wino i
sery