Wykonanie
Ostatnio wiele się u mnie dzieje. Realizuję powoli swoje
plany, osiągam kolejne stopnie kulinarnego wtajemniczenia, wymyślam nowe cele i cały czas marzę:) Jestem w trakcie tworzenia kolejnego projektu o którym mam nadzieję dowiecie się już niebawem. Pochłania on każdą moją wolną chwilę dlatego przepraszam, że ostatnio jest mniej wpisów na blogu.Najwięcej czasu na moje słodkie przyjemności mam tylko w niedzielę, jednak tym razem starczyło tylko na coś bardzo szybkiego - smakowite
ciastko bez pieczenia.Dzięki niemu odkryłam idealny spód do serników i na pewno nie raz go wykorzystam.W przepisie tym fajne jest to, że można dowolnie komponować swój ulubiony smak.U mnie była wersja z kremem budyniowym. Brakowało mi w niej tylko świeżych
malin, których nigdzie nie potrafiłam kupić.No trudno:) okazja do powtórki:) Zapraszam.
Składniki na 4
ciastka o średnicy 6 cm :200 g markiz (ja użyłam
ciastek OREO)50 g roztopionego
masłaPrzygotowanie:1.
Ciasteczka zmiksuj i połącz z roztopionym
masłem.2. Foremki o średnicy ok 6 cm wyłóż folią aluminiową tak aby wystawała po bokach.3. Masą
ciasteczkową wypełnij przygotowane foremki i umieść na 15-20 min w lodówce.Jeżeli nie masz czasu możesz kupić gotowy
budyń. Ja czasami używam budyniu z prawdziwą Bourbon -
Wanilia.składniki na creme patissiere:6
żółtek125 g
cukru pudru40 g
mąki500 ml
mlekalaska waniliiPrzygotowanie:1.
Mleko zagotować z
laską wanilii.2.
Żółtka ucierać z
cukrem pudrem za pomocą miksera ok 6-7 min,do momentu kiedy powstanie puszysta, biała masa. Dodać
mąkę i mieszać jeszcze 1 min3. Usunąć
laskę wanilii z
mleka i zalać nim masę jajeczną cały czas mieszając.4. Krem postawić na średnim ogniu i gotować do momentu zgęstnienia. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić.Wystudzony krem nakładać na przygotowane schłodzone
spody. Dekorować
owocami.
Smacznego:)