Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 27 lipca 2013 r.Podkówki to bardzo smaczne kruche i aromatyczne
ciasteczka.Świeżo zmielone
orzechy nadały im piękny
orzechowy zapach i przyjemną elastyczność ciasta. Ich niepowtarzalny smak świetnie uzupełnia
wanilia otulona
cukrem pudrem, którą prószymy jeszcze ciepłe łakocie. W przygotowaniu szybkie i proste. Można je długo przechowywać w zamkniętej puszce lub słoiku. Gorąco polecam. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska - 1990" nieznacznie zmodyfikowany :-)Podkówki
orzechowe z nutą
wanilii Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 26 lipca . Delikatne podkówki
orzechowe z nutą
wanilii!!!
Ciasteczka nie są zbyt słodkie urzekają delikatnością i kruchością. Jest to zdrowa przekąska do podjadania, świetnie się sprawdzają w plenerze na różnego rodzaju piknikach.Oceny: 4 , 5Czas przygotowania: 40 minCzas pieczenia: 10 minŁączny czas: 50 minLiczba porcji: 30 podkówekRozmiar porcji: 1
ciastkoSkładniki:
mąka krupczatka : 30 dag
masło : 20 dag
żółtka : 3
cukier puder : 5 dag
orzechy włoskie lub laskowe : 5 dag
cukier puder do posypania : 6 dag
laska wanilii : 1/2