ßßß Cookit - przepis na Podkówki orzechowe z nutą wanilii

Podkówki orzechowe z nutą wanilii

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 27 lipca 2013 r.
Podkówki to bardzo smaczne kruche i aromatyczne ciasteczka.
Świeżo zmielone orzechy nadały im piękny orzechowy zapach i przyjemną elastyczność ciasta. Ich niepowtarzalny smak świetnie uzupełnia wanilia otulona cukrem pudrem, którą prószymy jeszcze ciepłe łakocie. W przygotowaniu szybkie i proste. Można je długo przechowywać w zamkniętej puszce lub słoiku. Gorąco polecam. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska - 1990" nieznacznie zmodyfikowany :-)Podkówki orzechowe z nutą wanilii Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 26 lipca . Delikatne podkówki orzechowe z nutą wanilii!!!
Ciasteczka nie są zbyt słodkie urzekają delikatnością i kruchością. Jest to zdrowa przekąska do podjadania, świetnie się sprawdzają w plenerze na różnego rodzaju piknikach.
Oceny: 4 , 5
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 10 min
Łączny czas: 50 min
Liczba porcji: 30 podkówek
Rozmiar porcji: 1 ciastko
Składniki:
mąka krupczatka : 30 dag
masło : 20 dag
żółtka : 3
cukier puder : 5 dag
orzechy włoskie lub laskowe : 5 dag
cukier puder do posypania : 6 dag
laska wanilii : 1/2
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/07/podkowki-orzechowe-z-nuta-wanilii.html