Wykonanie
Śmiało
mogę opisać te
ciasteczka jako chrupiące, aromatyczne, po prostu pyszne. Jeśli ktoś lubi
orzechowy smak, a wiem, że takich osób jest wiele, jest to odpowiednia propozycja. Polecam, bo są naprawdę pyszne. Przepis znalazłam w specjalnym numerze Dobrych Rad . Jest tam jeszcze cała masa innych fantastycznych przepisów i mam zamiar sporą część wykorzystać tylko pewnie na święta się nie wyrobię.
Ciasteczek orzechowych już dawno nia ma a ja ciągle mam w pamięci ten smak i zapach jaki unosił sie po mieszkaniu.
Składniki:10 dag obranych
orzechów włoskich25 dag
mąki15 dag
masła80 g
cukru1
żółtko1 łyżka
likieru amarettoOrzechy zmielić, przesypać do miski. Na
orzechy przesiać
mąkę, dodać
cukier,
masło,
żółtko i
amaretto. Składniki wyrobić na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem. Dwie blachy wyłożyć pergaminem lub dokładnie nasmarować tłuszczem.Ciasto rozwałkować na oprószonej
mąką stolnicy na placek o grubości około 4 mm. Następnie foremką wyciąć dowolny kształt.
Ciastka porozkładać na blaszkach, każdą partię piec 10 minut. Wystudzić na kratce.
Ciasteczka można udekorować lukrem lub posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)