ßßß
Składniki: na 2-3 porcje1 polędwiczka wieprzowasos sojowypapryczka chilimieszanka chińska warzyw mrożonych ok 2 garście (mieszanka chińska to mrożonka w skład której wchodzą: kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, marchew,cebula. Kupuje się to w delikatesach albo w marketach)3 ząbki czosnku2 szalotkimakaron ryżowy.1-2 łyżki oleju rzepakowegosólpieprzgarść pietruszkiPrzygotowanie:1. Polędwiczkę wieprzową pokroić w paski lub kostkę, przyprawić sosem sojowym, chili i pieprzem2. Obrać 2 ząbki czosnku i szalotkę - czosnek przecisnąć przez praskę, a cebule pokroić na talarki lub piórka3. Rozgrzewamy w woku 1 łyżkę oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy 1 ząbek czosnku rozgnieciony ręką.4. Po ok 30 sekundach dodajemy same mięso (sos zostawiamy w misce). I smażymy szybko mieszając ok 4-5 min.5. Następnie dodajemy czosnek przecisnąć przez praskę, pokrojona cebulę i znowu energicznie mieszamy.Na sam koniec dodajemy sos z marynaty i wszystko razem smażymy jeszcze 1 min6. Mięso przekładamy do osobnej miski.7. Makaron ryżowy ok pół opakowania zalewamy gorącą wodą i przykrywamy na ok 3 min lub tak jak pisze na opakowaniu.7. Warzywa smażymy również na rozgrzanym woku z 1 łyżką oleju przez ok 3-5 min. Doprawiamy sola i pieprzem8. Końcowym etapem jest połączenie wszystkich składników w woku tzn. warzyw,, posiekanego drobno chili, mięsa, odcedzonego makaronu, oraz doprawienie sola i pieprzem. Szybkie ich zamieszanie z garścią świeżej pietruszki.
Smacznego:)