ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina z woka

Wieprzowina z woka

nazwa

Wykonanie

Czasami u nas w domu powstają dania z "niczego". W tym wypadku może to za duże słowo ale mieliśmy ochotę na szybką, lekką i ciepłą kolację. Został nam tylko cienki ryżowy makaron i on wykończył pyszną polędwiczkę smażoną metodą stir-fry oraz warzywa również tak przygotowane.
Ważne jest w tej metodzie aby wszystkie składniki wcześniej pokroić. Najlepiej smażyć je na woku ponieważ jego kształt umożliwia szybkie mieszanie i równomiernie rozprowadza temperaturę.
Metoda ta gwarantuje smaczny posiłek w mgnieniu oka. Zobaczcie sami.
Składniki: na 2-3 porcje
1 polędwiczka wieprzowa
sos sojowy
papryczka chili
mieszanka chińska warzyw mrożonych ok 2 garście (mieszanka chińska to mrożonka w skład której wchodzą: kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, marchew,cebula. Kupuje się to w delikatesach albo w marketach)
3 ząbki czosnku
2 szalotki
makaron ryżowy.
1-2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
garść pietruszki
Przygotowanie:
1. Polędwiczkę wieprzową pokroić w paski lub kostkę, przyprawić sosem sojowym, chili i pieprzem
2. Obrać 2 ząbki czosnku i szalotkę - czosnek przecisnąć przez praskę, a cebule pokroić na talarki lub piórka
3. Rozgrzewamy w woku 1 łyżkę oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy 1 ząbek czosnku rozgnieciony ręką.
4. Po ok 30 sekundach dodajemy same mięso (sos zostawiamy w misce). I smażymy szybko mieszając ok 4-5 min.
5. Następnie dodajemy czosnek przecisnąć przez praskę, pokrojona cebulę i znowu energicznie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy sos z marynaty i wszystko razem smażymy jeszcze 1 min
6. Mięso przekładamy do osobnej miski.
7. Makaron ryżowy ok pół opakowania zalewamy gorącą wodą i przykrywamy na ok 3 min lub tak jak pisze na opakowaniu.
7. Warzywa smażymy również na rozgrzanym woku z 1 łyżką oleju przez ok 3-5 min. Doprawiamy sola i pieprzem
8. Końcowym etapem jest połączenie wszystkich składników w woku tzn. warzyw,, posiekanego drobno chili, mięsa, odcedzonego makaronu, oraz doprawienie sola i pieprzem. Szybkie ich zamieszanie z garścią świeżej pietruszki.
Smacznego:)
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2013/01/wieprzowina-z-woka.html