Danie łączące składniki ze zlewisk trzech oceanów: dorsza atlantyckiego, Surimi z Pacyfiku oraz indyjską mieszankę przypraw Tikka Masala.Potrzebujemy:2 filety z dorsza8 paluszków Surimi200 g ryżurodzynki50g śmietany 18%2 łyżki octu winnegoolejPrzyprawy:Tikka MasalaKuminPół kostki rosołowejCurrysól, pieprzObiad przygotowujemy dwu etapowo.Przygotowujemy ryż:Na patelnię wlewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany olej wsypujemy ryż, mieszamy. przez około 3 minuty prażymy. Nastepnie zalewamy wodą i "gotujemy" aż ryż stanie się miękki (w międzyczasie dolewamy wody). Dorzucamy pół kostki rosołowej, około 2 łyżeczek curry i rodzynki (10-15 sztuk).Na końcu odparowujemy go dokładnie.Danie właściwe:Filety z dorsza marynujemy w mieszance octu, oleju i przypraw (Tikka Masala, kumin i pół łyżeczki soli) przez około 2 godziny. Następnie dorsza i marynatę wrzucamy na patelnię. Podsmażamy około 5- 10 minut. Dodajemy paluszki Surimi. Dolewamy okolo pół szklanki wody.Podduszamy przez około 15 minut (aż ryba stanie się miękka).Wyłączamy patetelnię, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Podejmy z ryżem.Smacznego.