ßßß Cookit - przepis na ♥ Walentynkowe muffinki żurawinowe ♥

♥ Walentynkowe muffinki żurawinowe ♥

nazwa

Wykonanie

Walentynkowy szał w TK Maxx ma swoje dobre strony - znalazłam śliczny komplet papilotek i ozdób do cupcake'ów, który widzicie na zdjęciach :-)
Z racji wiecznej ciemnicy w moim mieszkaniu, wykorzystałam fakt, że w nocy zaśnieżyło balkon i zorganizowałam sobie kulinarną sesję na dworze. Trochę mnie wymroziło, ale efekt jest uroczy, więc - na dłuższą metę - warto się było poświęcić ;-)
Jak już pisałam w zeszłym roku, Walentynek nie obchodzę. Niemniej pieczenie słodkości dla zakochanych zawsze sprawia mi niesamowitą przyjemność :D
Mam nadzieję, że muffinki Wam posmakują. Tym bardziej, że przepis na nie pojawił się już wcześniej . Tym razem czereśnie zamieniamy po prostu na świeżą żurawinę.
Co będzie potrzebne?
(na ok. 15 sztuk)
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/2 szklanki brązowego cukru
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
skórka otarta z 2 cytryn
60 g masła (roztopionego)
1/4 szklanki oleju
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mleka
200 g świeżej żurawiny
200 g cukru pudru (do lukru)
sok z jednej cytryny (do lukru)
+ piekarnik, sztywne papilotki lub blacha do muffinek, mikser, miska
Jak to zrobić?
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (tryb: termoobieg).
W międzyczasie składniki suche, tj.: oba cukry, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy razem w jednej misce.
W drugiej misce miksujemy do połączenia składniki mokre, tj.: masło, olej, roztrzepane jajka, mleko i ekstrakt z wanilii, a także skórkę otartą z dwóch cytryn.
Składniki suche dosypujemy do mokrych i mieszamy wszystko krótko mikserem na najwyższych obrotach (do czasu połączenia się składników, ok. 10 sekund). Na sam koniec wsypujemy żurawinę i mieszamy do połączenia.
Powstałe ciasto wykładamy do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Pieczemy na środkowej półce piekarnika przez ok. 20-25 minut albo do "suchego patyczka".
Muffiny studzimy na kratce i lukrujemy, gdy są jeszcze ciepłe.
Lukier otrzymujemy, łącząc cukier puder z sokiem z cytryny. Jeśli lukier wydaje nam się za rzadki, dodajemy więcej cukru, a jeśli za gęsty - dolewamy wodę.
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2013/01/walentynkowe-muffinki-zurawinowe.html