Wykonanie
Znakomita, zdrowa, pożywna, i pełna witamin.Najczęściej podaję ją w formie surówki, choćdoskonale może stanowićodrębne danie -
sałatkę,czy przekąskę.Nie wszyscy lubią
brukselkę.Ja za nią przepadam.Uwielbiam ją w każdej postaci.Gotowaną polaną
masłem z
bułką tartą, zapiekaną, w zupie, albo jako krem.Może też być składnikiem sałatek i surówek.Około 35 dag świeżej
brukselki oczyściłam z wierzchnich liści,umyłam i starłam na tarce o największych oczkach.Jedną średniej wielkości
czerwoną cebulę posiekałam drobno.Duże,
winne jabłko umyłam, pokroiłam w kostkę nie obierając go.
Świeże śliwki 8-10 sztuk umyłam, pokroiłam w cienkie półksiężyce.Połączyłam wszystkie składniki.Doprawiłam
sokiem z cytryny,
solą, mocno utłuczonym
białym pieprzem,łyżeczką
musztardy i odrobiną
majonezu.Kiedy nie ma świeżych
śliwek, zastępuję je suszonymi.Wtedy moczę je przed dodaniem do surówki.Polecam jednak stosowanie świeżych
owoców.Pyszności :)