300 g czerwonej soczewicy600 ml bulionu warzywnego1 czerwona cebula2 ząbki czosnku1 seler naciowy1 marchewka1 ziemniak1 pomidor2 łyżki oliwy1 łyżka świeżo posiekanej szałwi1 łyżeczka octusól, pieprzSoczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem, co by jej smutno nie było ;) doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 min.Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, a za nimi seler do krojenia w krążki podąża.Paniąmarchewkę i pana ziemniaka obrać należy, po czym w elegancką kosteczkę kroimy.Nie zapominajmy o pomidorze którego drobniutko kroimy. Posiekana szałwia też już nie może się swej kolejki doczekać.I nadszedł ten moment.Oliwę w garnku rozgrzać musimy i na niej przygotowane warzywa z szałwią dusimy.Gdy już warzywka odpowiednio uduszone zostaną, dodajemy soczewicę i jeszcze z 10 min. całe towarzystwo pod przykryciem gotujemy. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem oraz octem.Idealne towarzystwo dla ryb i różnych mięs, choć same też potrawą może być :)