ßßß Cookit - przepis na Czy z nadzieniem czy bez, zawsze chrupiące, smaczne a najlepiej jak są jeszcze ciepłe!

Czy z nadzieniem czy bez, zawsze chrupiące, smaczne a najlepiej jak są jeszcze ciepłe!

nazwa

Wykonanie

mój sposób na Croissants
Ciasto
500 g mąki
25o ml ciepłego mleka
40 g drożdży
50 g cukru
250 g masła
2 jajka
sól
Farsz
4 duże truskawki - pokrojone wedle uznania
60 g jagód
60 g malin
60 g jeżyn
6 kostek czekolady
2-3łyżki ksylitolu
1 łyżeczka agar-agar
400 ml wody
Farsz
Owoce do garnka, zalać wodą, zagotować, osłodzić. Gotować na średniej temp do momentu odparowania połowy płynu.
Dodać czekoladę gdy się rozpuści, dodać agar-agar, gotować 6-7 min. cały czas mieszając, odstawiać.
Ciasto
Drożdże rozetrzeć z 25 g cukru, zalac ciepłym mlekiem. Dodać tyle przesianej mąki, aby ciasto miało konsystencje śmietany. Rozczyn przykryć i odstawić na ok godz.
Jajka utrzeć z 25 g cukru i dodac do rozczynu z reszta przesianej mąki i szczypta soli. Wymieszać wszystkie składniki. Dokładnie wyrobić ciasto, aż powstanie jednolita masa. Wyrobione ciasto odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. 200 g masła utrzeć 25 g cukru, oziębić i rozwałkować na plaster grubości 2 cm. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm. Na cieście ułożyć masło. Złożyć do siebie rogi ciasta i zlepić tak, aby całkowicie zakryło masło. Rozwałkować ciasto z zawiniętym w środku masłem. Rozwałkowane ciasto złożyć na 3 części. Rozwałkować ciasto i ponownie złożyć na 3 części, po czym powtórzyć tę czynność. Rozwałkować ciasto na długi szer dłoni prostokąt. Następnie wykroić trójkąty.
Na każdym położyć po łyżce farszu, zwijamy każdy, od podstawy do wierzchołka. Croissants układamy na stolnicy, posypanej mąką, na około 20 minut, do wyrośnięcia. Pieczemy 10-15 min aż będą rumiane w 200 ( termoobieg 180 ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Croissants przeważnie robi się bez nadzienia. Uwielbiam je!!
Lecz zawsze brakowało mi tego czegoś w środku.
Postanowiłam upiec własną wersję.
To była słuszna, smaczna decyzja :)
Czy z nadzieniem czy bez najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe :)
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/04/czy-z-nadzieniem-czy-bez-zawsze.html