Wykonanie
mój sposób na
CroissantsCiasto500 g
mąki25o ml ciepłego
mleka40 g
drożdży50 g
cukru250 g
masła2
jajkasólFarsz4 duże
truskawki - pokrojone wedle uznania60 g
jagód60 g
malin60 g
jeżyn6 kostek
czekolady2-3łyżki
ksylitolu1 łyżeczka agar-agar400 ml
wodyFarsz
Owoce do garnka, zalać
wodą, zagotować, osłodzić. Gotować na średniej temp do momentu odparowania połowy płynu.
Dodać
czekoladę gdy się rozpuści, dodać agar-agar, gotować 6-7 min. cały czas mieszając, odstawiać.Ciasto
Drożdże rozetrzeć z 25 g
cukru, zalac ciepłym
mlekiem. Dodać tyle przesianej
mąki, aby ciasto miało konsystencje
śmietany. Rozczyn przykryć i odstawić na ok godz.
Jajka utrzeć z 25 g
cukru i dodac do rozczynu z reszta przesianej
mąki i szczypta
soli. Wymieszać wszystkie składniki. Dokładnie wyrobić ciasto, aż powstanie jednolita masa. Wyrobione ciasto odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. 200 g
masła utrzeć 25 g
cukru, oziębić i rozwałkować na plaster grubości 2 cm. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm. Na cieście ułożyć
masło. Złożyć do siebie rogi ciasta i zlepić tak, aby całkowicie zakryło
masło. Rozwałkować ciasto z zawiniętym w środku
masłem. Rozwałkowane ciasto złożyć na 3 części. Rozwałkować ciasto i ponownie złożyć na 3 części, po czym powtórzyć tę czynność. Rozwałkować ciasto na długi szer dłoni prostokąt. Następnie wykroić trójkąty.
Na każdym położyć po łyżce farszu, zwijamy każdy, od podstawy do wierzchołka.
Croissants układamy na stolnicy, posypanej
mąką, na około 20 minut, do wyrośnięcia. Pieczemy 10-15 min aż będą rumiane w 200 ( termoobieg 180 ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Croissants przeważnie robi się bez nadzienia. Uwielbiam je!!Lecz zawsze brakowało mi tego czegoś w środku.Postanowiłam upiec własną wersję.To była słuszna, smaczna decyzja :)
Czy z nadzieniem czy bez najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe :)