Wykonanie
Dziś w wirtualnej kuchni spotykamy się z Martą, która tak jak i my jest stale na jakiejś diecie :)Zajrzyjcie do niej na bloga Feed me better po przepisy light!Razem postanowiłyśmy zaproponować Wam placki, które miały nie być na słodko i miały być lekkie.Oto nasz przepis!Składniki1/2kg
brokułów1/2kg
ziemniaków1/2 pęczka
koperku2
jajka1 łyżka
oliwy z oliweksólSos pomidorowy2 łyżki
mleka sojowego lub krowiegoGarstka listków
bazyliisólPrzygotowanie
Brokuły i
ziemniaki pokrojone w plastry gotujemy na parze (20min). Ugotowane warzywa ugniatamy ugniataczką do
ziemniaków - tak żeby nie zrobić z nich całkowitej miazgi - niech pozostaną warzywa w kawałkach. Do tego wrzucamy
jajka,
koperek,
oliwę i solimy do smaku. Łyżką na papier do pieczenia wykładamy masę formując placki. Pieczemy na 150-170* przez 45 minut.
Placki ładnie odchodzą od papieru, normalnie się kroją, można je polać sosem np tym
pomidorowym. Podany sos przygotujemy podgotowując pastę
pomidorową z kartonu z poszatkowaną
bazylią i zabieloną
mlekiem.
Dzieci ponoć nie lubią warzyw a tym bardziej zielonych... :)
SMACZNEGO SIOSTRY!