ßßß Cookit - przepis na Pizza bez drożdży gdy walczysz z candida

Pizza bez drożdży gdy walczysz z candida

nazwa

Wykonanie

Cukier, wszelkie słodycze, drożdżówki, faszerowane hormonami i antybiotykami mięso, pozbawiona wartości odżywczych biała mąka, alkohol (piwo!), chleb i bułki, kawa, to wszystko pomaga w rozwoju, ale nie nam - tylko grzybom candida. Mieszka w przewodzie pokarmowym, a w jelicie grubym zwalcza pozytywnie wpływające na nasze zdrowie bakterie (lactobicilus acidophilus, bulgaricus).
"Przewód pokarmowy to nie jest magazyn - to fabryka, która powinna wysyłać nas do toalety codziennie!"
Tak wiele z Was skarży mi się, że czujecie się jak bomby zegarowe po trzech dniach bez "odwiedzin" w ubikacji.
Wszystko zaczyna się tutaj, gdzie wkładamy pokarm do ust. Coraz więcej osób skłania się ku zdrowemu, naturalnemu odżywianiu, ponieważ wysokoprzetworzona żywność zwyczajnie nas korkuje! Dodatkowo współczesna medycyna zwalcza tylko objawy candida - grzybicę pochwy, biały nalot na języku, choroby skóry, paznokci. Tymczasem wszystko zaczyna się w przewodzie pokarmowym! Dlatego problemy z grzybicą potrafią uparcie powracać, gdyż zaleczane są jedynie ich objawy zewnętrzne.
Przerost candidy w naszym organizmie prowadzi do zawrotów głowy, nadmiernego zmęczenia, migren i nerwowości a w efekcie do nadwyrężenia pracy nerek, wątroby i układu odpornościowego - bo organizm stara się kompensować niedoczynność. Wizyta u lekarza może skończyć się przepisaniem antybiotyku - czyli dolaniem oliwy do ognia...
Jeśli zauważysz u siebie dolegliwości opisane powyżej, polecam Ci przeczytać świetny materiał, z którego opracowałam ten krótki tekst. Polecam również spożywanie dobrych bakterii, które pozytywnie wpływają na nasz układ pokarmowy. Znajdziesz je np. w kiszonej kapuście oraz chudym nabiale. Mam nadzieję, że to będą dla Was dodatkowe wskazówki :)
A dziś zapraszam na pizzę bez drożdży - jest pyszna, zdrowa i starczy dla całej rodziny :)
PIZZA BEZ DROŻDŻY
Składniki na blat do pizzy ok 30cm
200g mąki pełnoziarnistej TYP 1850
50g zmielonych otrąb
100ml wody
3 żółtka
garść koperku
Sól
8 młodych cukinii
cebula
200g jogurtu naturalnego 1,5%
70g jogurtu greckiego 4,5%
10g skrobi kukurydzianej
2 plasterki sera żółtego
Pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, bazylia, sól, szczypta kurkumy
Przygotowanie
Piekarnik grzejemy do 190-200 stopni.
W żaroodpornym naczyniu pod przykryciem umieszczamy warzywa - pokrojone wzdłuż cukinie i pokrojoną cebulę. Możemy polać łyżką oleju sezamowego. Tak pieczemy 20-30 minut aby zmiękły.
W tym czasie mieszamy składniki ciasta i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Wałkujemy, rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i zawijamy brzegi.
Wyjmujemy warzywa i wkładamy ciasto. Podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut.
Mieszamy jogurty ze sobą, przyprawiamy do smaku i dokładamy skrobię - znów dokładnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy, lekko studzimy i nakładamy masę jogurtową. Następnie układamy warzywa i pieczemy dalej 20-25 minut, aż brzegi się zarumienią. Na ostatnie 5 minut kładziemy na wierzch dwa plasterki sera żółtego.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/09/pizza-bez-drozdzy-gdy-walczysz-z-candida.html