Wykonanie
Lubię czasem popieprzyć...zdarza mi się niekoniecznie zupę i niekoniecznie głupoty, ale ostatecznie przychodzicie do mnie po wiedzę i przepisy - dziś też nie zawiodę! Jesli więc czujecie się podziębieni czy słabi ten przepis jest dla Was!Dlaczego warto pieprzyć?Intensywny smak
pieprz zawdzięcza wierzchniej warstwie
owocu piperyny. Czarny zawiera dużo
białka, tłuszczu, wapnia, błonnika, żelaza i magnezu. Jest absolutnie uniwersalny, a potrafi być również magiczny!1. Zmieszaj
pieprz i
cynamon 3:1 i dosyp do gorącego naparu
ziół,
herbaty z
cytryną czy zupy - taka mieszanka zmniejszy ból głowy.2. Walnij kielicha z
pieprzem i zwymiotuj - jeśli cierpisz na zatrucie żołądka oczywiście ;)3. Jesteś w ciąży i masz gorączkę? Wstaw pół litra
wody przyprawione 2 łyżkami
pieprzu i
cukru. Gotuj aż pozostanie filiżanka
wywaru. Pij po kilka łyżeczek kilka
razy dziennie - to działa.4.
Pieprz pomoże Ci zwalczyć przeziębienie i kaszel - przygotuj sobie inhalację.
Pieprz na przeziębienie!5.
Pieprz dosypuj do ciepłych
napojów i zup. Spożywany w ten sposób łagodzi wzdęcia i działa moczopędnie.
ZUPA NIEPOKORNYCH czyli tych co lubią popieprzyćSkładniki3
marchewki1 pietruchaPlaster
selera2
cebuleGarść pęczakuŁyżka
lubczykuŁyżeczka
pieprzu czarnego mielonego
PrzygotowanieWarzywa obrane i pokrojone wkładamy do garnczka i zalewamy
wodą na 5 cm ponad.Gdy warzywa są miękkie wrzucamy
kaszę i
przyprawy. Ja wtedy również wyjmuję pietruchę i
selera.Po ugotowaniu się pęczaku podajemy zupę i rozgrzewamy towarzystwo do czerwoności!
Naturalnie nie chciałabym, aby ktoś poczuł się urażony moim tu bezwstydnym pieprzeniem, dlatego zaznaczę pisemnie, że pieprzenie dotyczy w tym
poście wyłącznie korzystania z
pieprzu ;)SMACZNEGO SIOSTRY!