ßßß Cookit - przepis na KOKTAJL ARBUZOWY

KOKTAJL ARBUZOWY

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dziś chciałabym wrócić ponownie do Terapii Gersona, ponieważ niezmiennie fascynuje mnie i inspiruje, bo najważniejsze w niej, jest uświadomienie sobie, jak wielki potencjał samouzdrawiania posiada każdy organizm - potencjał do odbudowy, odnowy i regeneracji.
Prosty przykład: Zmęczony człowiek kładzie się do łóżka, aby przespać kilka godzin. Budzi sie wesoły, wypoczęty i gotowy do działania, a przecież nie wziął żadnych leków, nie stosował żadnych zabiegów. Organizm się zregenerował w ciągu snu.
Wierzę w moc naszego umysłu i organizmu. Wierzę dlatego, że widzę sama po sobie - im gorzej się czuję psychicznie, tym gorzej funkcjonuje mój organizm. Jeśli mam niespokojny umysł, kłopoty i doskwiera mi brak czasu, na twarzy zaraz pokazują mi się jakieś wypryski, dostaję częstych wzdęć, o wiele trudniej mi schudnąć i przestrzegać aktywności fizycznej, bo zwyczajnie nie mam na nią siły i chęci. Wtedy dostaję też kataru lub wraca jakiś dawno zapomniany ból pleców.
Za to gdy jestem szczęśliwa, uśmiechnięta, gdy mam czas dla siebie, to twarz mi promienieje, ciało staje się gibkie i chętniej podejmuję fizyczne i intelektualne wyzwania.
Wracając do Gersona, myślę, że wielu osobom ciężko zaakceptować niewiarygodne możliwości samoleczenia własnego organizmu, jednak według mnie założenia terapii są jasne i logiczne. Ponad to przekonuje mnie działanie na przyczynę, a nie na skutek choroby. Gerson skupia się na dwóch aspektach, które rozpoznaje jako przyczyny choroby: zanieczyszczenia i niedobory. Obie bardzo związane ze współczesną dietą i stanem środowiska.
Zachęcam do jedzenia według Gersona gdy chcemy oczyścić organizm. Powodów do oczyszczania może być wiele - bezsenność, przejedzenie, brak sił witalnych, przemęczenie, albo oczyszczanie jako wstęp do kuracji odchudzającej.
Arbuzy są bogate w likopen i jedynie pomidory zawierają go więcej. Likopeny to bardzo silne antyutleniacze, co sprawia, że skutecznie zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych. Osoby stosujące dietę bogatą w likopeny są o połowę mniej narażone na zawał serca od tych, których dieta jest w niego uboga. Arbuz to również źródło potasu, który jest odpowiedzialny za odpowiednie ciśnienie krwi.
Składniki na 3 duże szklanki
1kg miąższu arbuza
1/2 cytryny
Przygotowanie
Miąższ odpestkowujemy i miksujemy blenderem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu mieszamy łyżką i wlewamy sok z połowy cetyryny. Mieszamy raz jeszcze i przelewamy do szklanek.
Nie ma chyba nic lepszego na upalne dni! Arbuz słodki, pyszny, a do tego mega zdrowy :)
Zachęcam do korzystania z arbuzów, póki są i to w tak dobrej cenie!
Na wiejskim targu zapłaciłam 0,5zł za kilogram!
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/07/oczysc-umys-i-ciao-wszystko-stanie-sie.html