Wykonanie
Dziś chciałabym wrócić ponownie do Terapii Gersona, ponieważ niezmiennie fascynuje mnie i inspiruje, bo najważniejsze w niej, jest uświadomienie sobie, jak wielki potencjał samouzdrawiania posiada każdy organizm - potencjał do odbudowy, odnowy i regeneracji.Prosty przykład: Zmęczony człowiek kładzie się do łóżka, aby przespać kilka godzin. Budzi sie wesoły, wypoczęty i gotowy do działania, a przecież nie wziął żadnych
leków, nie stosował żadnych zabiegów. Organizm się zregenerował w ciągu snu.Wierzę w moc naszego umysłu i organizmu. Wierzę dlatego, że widzę sama po sobie - im gorzej się czuję psychicznie, tym gorzej funkcjonuje mój organizm. Jeśli mam niespokojny umysł, kłopoty i doskwiera mi brak czasu, na twarzy zaraz pokazują mi się jakieś wypryski, dostaję częstych wzdęć, o wiele trudniej mi schudnąć i przestrzegać aktywności fizycznej, bo zwyczajnie nie mam na nią siły i chęci. Wtedy dostaję też kataru lub wraca jakiś dawno zapomniany ból pleców.Za to gdy jestem szczęśliwa, uśmiechnięta, gdy mam czas dla siebie, to twarz mi promienieje, ciało staje się gibkie i chętniej podejmuję fizyczne i intelektualne wyzwania.
Wracając do Gersona, myślę, że wielu osobom ciężko zaakceptować niewiarygodne możliwości samoleczenia własnego organizmu, jednak według mnie założenia terapii są jasne i logiczne. Ponad to przekonuje mnie działanie na przyczynę, a nie na skutek choroby. Gerson skupia się na dwóch aspektach, które rozpoznaje jako przyczyny choroby: zanieczyszczenia i niedobory. Obie bardzo związane ze współczesną dietą i stanem środowiska.Zachęcam do jedzenia według Gersona gdy chcemy oczyścić organizm. Powodów do oczyszczania może być wiele - bezsenność, przejedzenie, brak sił witalnych, przemęczenie, albo oczyszczanie jako wstęp do kuracji odchudzającej.
Arbuzy są bogate w likopen i jedynie
pomidory zawierają go więcej. Likopeny to bardzo silne antyutleniacze, co sprawia, że skutecznie zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób
sercowo-naczyniowych. Osoby stosujące dietę bogatą w likopeny są o połowę mniej narażone na zawał
serca od tych, których dieta jest w niego uboga.
Arbuz to również źródło potasu, który jest odpowiedzialny za odpowiednie ciśnienie
krwi.Składniki na 3 duże szklanki1kg miąższu
arbuza1/2
cytrynyPrzygotowanieMiąższ odpestkowujemy i miksujemy blenderem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu mieszamy łyżką i wlewamy sok z połowy cetyryny. Mieszamy raz jeszcze i przelewamy do szklanek.
Nie ma chyba nic lepszego na upalne dni!
Arbuz słodki, pyszny, a do tego mega zdrowy :)Zachęcam do korzystania z
arbuzów,
póki są i to w tak dobrej cenie!Na wiejskim targu zapłaciłam 0,5zł za kilogram!SMACZNEGO SIOSTRY!