Wykonanie
Składniki
BulionWłoszczyzna1
cebula1,5l
wodysól,
pieprz do smaku1-2 łyżki
oliwy z oliwekZupa5 sporych
cebul3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majeranku1/8 łyżeczki
białego pieprzu2 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie
Pora i
cebulę kroimy i podsmażamy na brązowo.
Włoszczyznę obieramy, zalewamy
wodą, solimy i
pieprzymy, dodajemy podsmażonego
pora i
cebulę i gotujemy
wywar z jarzyn.
Cebule i
czosnek obieramy, szatkujemy i podsmażamy na złocisto. Odmierzamy 1 litr
wywaru, dodajemy do niego podsmażoną
cebulę z
czosnkiem, wsypujemy łyżeczkę
majeranku,
pieprzymy i zagotowujemy. Gorącą zupę blendujemy. Podajemy z chudym
białym serem, kleksem z
naturalnego jogurtu i poszatkowaną
dymką lub
szczypiorkiem.
Przepis od Małgosi @Gosiowo z niezrównanego forum Zuzla!A o tym co przeżywają
kubki smakowe
mogę tylko napisać - Niebo w Gębie ;)SMACZNEGO SIOSTRY!