Wykonanie
Jeden z symboli francuskiej kuchni jest, wbrew swej tajemniczej nazwie, zadziwiająco prostą potrawą. Słynne croque monsieur i jego siostra croque madame, których historia sięga 1920 roku i związana jest z paryską kawiarnią przy Boulvard des Capucines, to po prostu tosty z
pszennego chleba. Jak to zwykle jednak bywa z kuchnią francuską, tajemnica popularności tkwi w jakości składników i sposobie wykonania. Warto spróbować!Croque monsieur:150 g
startego sera ementaler lub gruyere6 kromek
pszennego chleba tostowego4 plastry dobrej
szynki1
jajko (2
jajka do croque madame)50g miękkiego
masłaSos beszamelowy:30 g
masła,1 łyżeczka
oleju słonecznikowego,3 łyżki
mąki,125 ml
mlekaszczypta
solipół łyżeczki
gałki muszkatołowejZ tostów odcinamy skórkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Ser ucieramy i odkładamy z niego 1/4. Na
chlebie układamy tarty
ser,
szynkę, znów
ser i przykrywamy tostem.Przygotowujemy beszamel: w rondelku roztapiamy
masło z olejem, mieszamy na wolnym ogniu. Dodajemy
mąkę i
mleko, doprawiamy
solą i
gałką muszkatołową, gotujemy przez około 1 minutę. Gdy sos będzie gładki, dodajemy do niego
ser. Odstawiamy w ciepłe miejsce.Przygotowane tosty odciskamy z dwóch stron w
jajku i smażymy na
maśle na złoty kolor. Gotowe tosty smarujemy
sosem beszamelowym, wstawiamy do piekarnika i opiekamy 5 do 7 minut.Croque madame przygotowujemy podobnie, ale podczas opiekania smażymy na
maśle jajko - tak, by
białko było ścięte, a
żółtko miało półpłynną konsystencję. Po wyjęciu tostów z piekarnika kładziemy na nie
sadzone jajko. Można dodać kroplę
keczupu.