ßßß Cookit - przepis na Croque monsieur, croque madame

Croque monsieur, croque madame

nazwa

Wykonanie

Jeden z symboli francuskiej kuchni jest, wbrew swej tajemniczej nazwie, zadziwiająco prostą potrawą. Słynne croque monsieur i jego siostra croque madame, których historia sięga 1920 roku i związana jest z paryską kawiarnią przy Boulvard des Capucines, to po prostu tosty z pszennego chleba. Jak to zwykle jednak bywa z kuchnią francuską, tajemnica popularności tkwi w jakości składników i sposobie wykonania. Warto spróbować!
Croque monsieur:
150 g startego sera ementaler lub gruyere
6 kromek pszennego chleba tostowego
4 plastry dobrej szynki
1 jajko (2 jajka do croque madame)
50g miękkiego masła
Sos beszamelowy:
30 g masła,
1 łyżeczka oleju słonecznikowego,
3 łyżki mąki,
125 ml mleka
szczypta soli
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Z tostów odcinamy skórkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ser ucieramy i odkładamy z niego 1/4. Na chlebie układamy tarty ser, szynkę, znów ser i przykrywamy tostem.
Przygotowujemy beszamel: w rondelku roztapiamy masło z olejem, mieszamy na wolnym ogniu. Dodajemy mąkę i mleko, doprawiamy solą i gałką muszkatołową, gotujemy przez około 1 minutę. Gdy sos będzie gładki, dodajemy do niego ser. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Przygotowane tosty odciskamy z dwóch stron w jajku i smażymy na maśle na złoty kolor. Gotowe tosty smarujemy sosem beszamelowym, wstawiamy do piekarnika i opiekamy 5 do 7 minut.
Croque madame przygotowujemy podobnie, ale podczas opiekania smażymy na maśle jajko - tak, by białko było ścięte, a żółtko miało półpłynną konsystencję. Po wyjęciu tostów z piekarnika kładziemy na nie sadzone jajko. Można dodać kroplę keczupu.
Źródło:http://yummymorning.blogspot.com/2012/10/croque-monsieur-croque-madame.html