Wykonanie
Sałaty podpatruję w pracy kiedy są wydawane na lunch, czasem uda mi się jedną pochłonąć gdy jest na to czas, czasem zostaje zamówiona i ja ją przyrządzam choć zdarza się to raczej rzadko...wtedy kiedy osoba za nie odpowiedzialna ucieka na tyły restauracji więc tak się uczę jak je układać, jak dekorować, jaki podać dresing. Oczywiście często ulatniają mi się te informację w domu i wtedy zwyczajnie inspiruję bo przecież nie wszystko musi być takie jak tam..trochę Weekendowo trzeba od tego uciec, odpocząć, przygotować coś bez ograniczeń czasowych, bez pośpiechu...nucąc przy tym :)A więc...
sałata z pieczonym
kurczakiem, kolorowymi liśćmi
sałaty,
rukolą i dresingiem lekko orientalnym..zapraszam :)
przepis własnySkładniki:garść mixu
sałatgarść
rukoli1/2 pieczonego
fileta z kurczaka1/2 czerwonej
papryczki chiliłyżka drobno posiekanego
szczypiorku2 łyżki
oleju sezamowego1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
miodu1 łyżka soku z
pomarańczy1 łyżka
soku z limonkiPrzygotowanie:
Olej sezamowy +
sos sojowy +
miód + sok z
pomarańczy i
cytryny oraz
chili wymieszać na dresing.
Sałatę wrzucić do miseczki, polać dresingiem i dobrze wymieszać. Przygotować czysty talerz na którym chcemy podać
sałatę, w dłoń chwycić garść wymieszanej
sałaty z dresingiem i przełożyć ją na środek talerza by powstała górka, na którą położyć małą garść
rukoli a następnie pocięte na cienkie paski kawałeczki
kurczaka. Wszystko oprószyć posiekanym
szczypiorkiem i podawać. Ja dodatkowo posypałam wierzch resztą
chili :) Było ostro!Smacznego :)