ßßß
Potrzebujemy:*sałata rukola / roszponka* 1 mała czerwona cebula* 1 mandarynka* 1/2 grejpfruta* łuskane ziarna słonecznika* pierś z kurczakaPonadto potrzebujemy również paru składników do stworzenia marynaty dla mięsa :*2 łyżki sosu sojowego*1 łyżka miodu*1 łyżka oleju* 1 cała papryczka chiliGdy skompletujemy już wszystkie składniki, możemy przejść do przygotowania naszej sałatki:Papryczkę chili kroimy na cienkie plasterki (bez pestek) i wrzucamy ją do miseczki do której następnie wlewamy sos sojowy, miód i olej. Wszystko razem mieszamy i dodajemy pokrojoną w nieco większe kawałki pierś z kurczaka. Odstawiamy do zamarynowania na 1 godzinę.Następnie myjemy sałatę - my wybraliśmy roszponkę, i rozkładamy na talerzach.Grejpfruta obieramy ze skórki i filetujemy - wycinamy miąższ bez tych białych skórek.Jeśli chodzi o mandarynkę to nie musimy jej filetować; wystarczy obrać ją ze skórki i z każdej z cząstek odkroić koniec, który leżał najbliżej środka owocu.Cząstki cytrusów układamy na roszponce.W kolejnym etapie musimy pokroić czerwoną cebulę w cienkie krążki i również udekorować nimi talerz.
Tak powstałą sałatkę odstawiamy i przechodzimy do smażenia kurczaka.Robimy to na średnim ogniu, na tłuszczu, który zawarty jest w marynacie.Pamiętajcie by podczas smażenia nie wysuszyć kurczaka - gdy tylko złapie odpowiedni złoty kolor - ściągamy go z patelni na deskę, na której musi odpocząć i przestygnąć.Na rozgrzanej suchej patelni musimy jeszcze uprażyć ziarna słonecznika. Proces ten trwa ok 3 min :)Gdy wszystko gotowe, wykładamy na przygotowaną sałatkę kurczaka i polewamy cytrusowym dressingiem na który przepis znajdziecie >tutaj< .Całość posypujemy ziarnami słonecznika i GOTOWE ! :)
Smacznego!