Wykonanie
Nie chwaliłam się na blogu nową pracą i miałam zamiar dopiero po 3 miesiącach próbnych ale uznałam, że jeśli już to już więc oficjalnie piszę, że pracuję jako młodszy kucharz w Jadalni . Młodszy kucharz nadany na zachętę, tak sądzę ponieważ aplikowałam jako pomoc. Wyróżniono mnie co jest dla mnie ogromną radością i bardzo, bardzo chciałabym podołać w tej pracy celem bycia najlepszym... jednak to nie jest praca, w której jak w domu robi się wszystko powoli popijając
kawą, tam się biega, robi wiele rzeczy na raz a ja...na razie się ślizgam jak po lodzie! Sztuka kulinarna jest niesamowita, pochłania całą uwagę, skupia się na szczegółach, na odpowiedzialności i czasie, który mija nieubłaganie! Dania przygotowywane przez moich kolegów są profesjonalne,
sałatka z
soczewicy czy pieczonej dyni jest przepyszna, zupa z
ziemniaków i
cebuli Krzysia jest...nigdy bym nie powiedziała, że to zupa z dwóch warzyw! rewelacyjna w smaku :)
Bułki Kacpra, których nie potrafię kulać są chrupiące i pycha a co robię tam ja? dobre pytanie! Na razie zaplatam
chałki, robię kruszonkę, muffiny, kanapki, deser tiramisu, panna cottę, mus malinowy na tort, czasami wałkuję ciasto na
croissanty, przygotowuję
gruszki na drożdżowca, odważam
mąkę na focaccię, która schodzi migiem, czasem Kacper pozwala mi ją zagnieść, zrobić dziurki i polać
oliwą z oliwek ale tylko wtedy gdy sam jest zapracowany i nie wie od czego ma zacząć! Gdy ma za to luzik każde mi ciągle sprzątać! Czasem się
mylę i zamiast 10
żółtek i 5 całych jaj wbijam odwrotnie, ale nadal uśmiechają się do mnie więc chyba nie jest najgorzej! Quiche który dziś ujawniam na blogu jest pracą Kacpra, który przygotowywał
spody i Piotra, który robił farsz no i troszkę mam w tym swój udział bo smażyłam
mięso, kroiłam, mieszałam i nakładałam :) prawda, że duży udział? A quiche jest tak dobry, że w czasie lunchu znika jak ciepłe
bułki więc i Was zapraszam na spróbowanie go w Jadalni :)
wg JadalniSkładniki:1 duży
filet z kurczakaciasto francuskie gotowe ( to moja propozycja )garść świeżego
brokułacebula2
żółtka1 całe
jajko250ml
śmietanki kremówkisól,
pieprzcurry madras w proszkuPrzygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić w kawałki i podsmażyć ale tylko trochę by
mięso w środku nie było surowe.Przełożyć, odsączyć i przyprawić
przyprawą curry madras.
Cebulę posiekać i lekko podsmazyć na
oliwie.
Brokuły wrzucić do wrzątku na kilka sekund, następnie przełożyć do
wody z
lodem, przełożyć na ręcznik kuchenny i odsączyć z
wody. Wymieszać
brokuła i
cebulę z
kurczakiem i zalać mieszaniną
śmietany i jaj.Przełożyć do upieczonych tartinek z
ciasta francuskiego i piec 20- 25 min w temperaturze 180'Smacznego :)