Wykonanie
Matka
herbat czyli słynna pudrowa Matcha ma działanie uspokajające, zmniejsza stres i niepokój, stabilizujące nastrój... picie jej działa relaksująco, można ją również używać do ciast, deserów czy
lodów...widziałam nawet piękny zielony
makaron o smaku Matcha i chyba pokuszę się bo czuję, że będzie smaczny! Dziś smaczne tiramisu zakrapiane
ginem :) musi być pysznie prawda? choć muszę przyznać, że nie wszystkim smakuje :) Mam nadzieje, że lubicie i skorzystacie z przepisu:)
pomysł wykonania własny na podstawie przepisu na Tiramisu z JadalniSkładniki:2
żółtka + 60g
cukru2
białka jaj + 60g
cukru250g
mascarpone2 listki
żelatyny8 dużych
biszkoptów lub kilka małych
syrop cukrowy + mocna esencja z zielonej
herbaty (użyłam jaśminowej)+
GinŻelatynę namaczamy w zimnej wodzie z kostkami
lodu.
Żółtka ubijamy z
cukrem na parze, powinny być bardzo mocno ubite, dodajemy do nich namoczoną
żelatynę i dobrze mieszamy rózgą.
Białka ubijamy z
cukrem na pianę 80% czyli nie na sztywno, ponieważ nie będzie można ich wmieszać do masy. Do
żółtek dodajemy
mascarpone, ponownie mieszamy porządnie rózgą i dopiero na końcu dodajemy ubitą pianę z
białek delikatnie od dołu mieszając szpachtułą.
Biszkopty ułożyć w miseczkach bądź pucharkach, nasączyć je mieszaniną
syropu, naparu z
herbaty Ginu, wyłożyć pierwszą warstwę kremu i posypać dobrze przez sitko
herbatę Matcha , ponownie wyłożyć nasączone
biszkopty, krem i posypać
herbatą Matcha.Najlepiej smakuje kolejnego dnia.Smacznego:)