ßßß
Domowy burger z sosem czosnkowo pieprzowymprzepisu RafałaSkładniki: na 4 burgery400g mięsa mielonego od szynki2 ząbki czosnku1 mała papryczka chilisól, pieprz do smaku4 bułki hamburgerowe z sezamem4 liście sałatygarść rukoli3 ogórki konerwowe1 duży pomidor4 gałązki rozmarynuodrobina szczypiorkuSos czosnkowy:50ml majonezu dekoracyjnego50ml jogurtu greckiego5 ząbków czosnkułyżka zielonego pieprzu w zalewie (roztartego w moździerzu)sól, pieprz do smakuWszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę dla uzyskania najlepszego smaku.Przygotowanie burgerów:Mięso wymieszać z czosnkiem, solą, pieprzem oraz drobno posiekaną papryczką chili.Rozgrzać patelnię grillową (u mnie żeliwna), spryskać ją oliwą i smażyć z obu stron burgery aż pojawią się na nich odciśnięte pasy grillowe.Bułki opiec na patelni, każdą połówkę bułki posmarować sosem czosnkowo pieprzowym, położyć liść sałaty, burgera, pomidor, plastry ogórka, szczypiorek oraz kilka liści rukoli.Wierzch udekorować kleksem sosu czosnkowo pieprzowego oraz gałązką rozmarynu.Smacznego:)