ßßß Cookit - przepis na Majonez i sałatka

Majonez i sałatka

nazwa

Wykonanie

Mam wielką słabość do majonezu… niestety. Kiedyś już o tym pisałam…ostatnio znowu mnie naszło pragnienie objadania się majonezem i lekko poirytowana nagle poczułam potrzebę, żeby się dowiedzieć kogo należy przeklinać
Poszperałam w necie i okazało się, że majonez jest obecny w kuchniach wielu kultur już od bardzo dawna, więc powinnam złorzeczyć wielu osobom. Istnieje jednak kilka opowiastek o powstaniu sosu majonezowego i wiele teorii udowadniających samo pochodzenie nazwy związanych z kulturą francuską.
Za Wikipedią:
Jedna legenda głosi, że nazwa „majonez” pochodzi od Karola Gwizjusza księcia Maynne, który miał pożywiać się kurczakiem z zimnym sosem, przed bitwą z Henrykiem IV pod Arquas w 1589 r.
Prosper Montagne, słynny francuski kucharz, wskazuje na starofrancuskie słowo moyeu – „żółtko” jako źródłosłów „majonezu”.
Marie- Antoine Careme w swoim dziele Cuisinier parisien („Kucharz paryski”) z 1833 wyprowadza nazwę majonezu, którą zapisuje magnonnaise lubmagnionnaise od francuskiego słowa manier – „mieszać”.
Istnieje też jakaś legenda wiążąca pochodzenie majonezu ze stolicą Minorki i jakąś bitwą morską z końca XVIII w. Ogólnie wygląda na to, że najbardziej winni są jednak Francuzi… no i może ten Niemiec, który zaczął produkować sos majonezowy na sprzedaż w Nowym Yorku (1905 r.).
Nie wiem czy im wybaczę
Podobno statystyczny Polak zjada ok. 1,5 kg majonezu rocznie… chyba się nie mieszczę w stystyce…ale to nie jest najgorszy problem…gorzej, że od majonezu w wiele rzeczy się nie mogę zmieścić
Dziś sałatka z majonezem w wersji „light”…albo przynajmniej udaje sałatkę „light”
Składniki:
ryż ugotowany – 100 g (waga przed gotowaniem),
pomidory – 5 szt,
szczypiorek – 2 pęczki,
rukola- 2 garście,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
majonez – 2 kopiate łyżki.
Najlepiej wykorzystać jakiś ryż, który został z poprzedniego dnia. Wystarczy wymieszać go z posiekanym szczypiorkiem i listkami rukoli. Listki można porwać albo pokroić, oczywiście wcześniej umyć i osuszyć. Pomidorki sparzyć a potem obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Wymieszać wszytkie składniki razem z majonezem i doprawić do smaku. Można podawać z pieczywem lub tak jak ja, dla „uspokojenia sumienia” zrezygnować z pieczywa i robić małe kanapeczki z plasterków pomidora
Źródło:http://galantyna.pl/2013/08/majonez-i-salatka