Wykonanie
No i jest, w końcu na blogu pojawia się hummus, który uwielbiam i chociaż przepis jest dla leniwych z użyciem
cieciorki w puszcze to i tak jest bardzo pycha! Niedawno całkiem wróciłam z Egiptu ... pożerałam tam wszelkiego rodzaju pasty oczywiście zachwycając się nimi... zauważyłam jednak że zachwycam się tylko ja - pasty przez innych turystów nie były tykane a jeśli już były to z ciekawości i pozostawały na talerzach .. taka ciekawostka! Dziś w trudach i mękach pracy mojej udało mi się w końcu wyjąć z szafki
cieciorkę i zmiksować ją z wszystkim co do hummusu potrzebne ... jest dobrze, jest pysznie ..chwilo trwaj!

Hummus dla leniwychprzepis własnySkładniki:puszka
cieciorki100g tahini naturalnego ( użyłam Primavika )2 ząbki
czosnku2 łyżki lodowatej
wodysok z połowy
cytrynygarść
pistacjiłyżka białego
sezamuzielona
pietruszkaodrobina zaataruodrobina
chilioliwa z oliwekPrzygotowanie:
Cieciorkę przepłukać i przełożyć do blendera, dodać
wodę,
sok z cytryny, zmiażdżony praską
czosnek i tahini. Wszystko bardzo dobrze zmiksować na gładką masę, jeśli masa jest grudowata należy dodać odrobinę
wody i miksować do gładkości.
Sezam uprażyć na suchej patelni,
pistacje i
pietruszkę posiekać. Wyłożyć do miseczki hummus, polać
oliwą z oliwek, posypać zaatarem,
sezamem,
pistacjami,
chili i
pietruszką. Podawać z
pitą,
pieczywem pełnoziarnistym lub grillowaną tortillą. Smacznego!
