ßßß Cookit - przepis na Beza Pavłowej z letnimi owocami - pyszna:)

Beza Pavłowej z letnimi owocami - pyszna:)

nazwa

Wykonanie

Nazwa pochodzi od nazwiska jednej z najsłynniejszych rosyjskich tancerek – Anny Pavlovej, która zasłynęła ze swojej roli w umierającym łabędzie. Zachwycała widzów swoją lekkością i wdziękiem. Jak głosi legenda, tort został podarowany baletnicy przez szefa kuchni w jednym z hoteli w Wellington w 1926 roku. Jednak amerykańska badaczka, która poświęciła wiele czasu na zweryfikowanie istnienia tortu uważa, że po raz pierwszy tort pavlova został wykonany przez Berta Sachse w australijskim Perth. Bezę dekorowaną owocami i bitą śmietaną zaczęto nazywać od nazwiska słynnej tancerki w okolicach 1933 roku.
Tradycyjnie beza pavlova w Australii i Nowej Zelandii jest dekorowana truskawkami, malinami, kiwi, bananami, figami i brzoskwiniami. Znana nam obecnie wersja z truskawkami pochodzi z Wielkiej Brytanii i daje wyraz miłości Anglików do truskawek.
przepis własny
Składniki:
6 białek
300g cukru
1 łyżeczka japońskiego octu ryżowego
2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
250g serka mascarpone
250ml śmietany kremówki 36%
50g cukru
200g frużeliny ( użyłam z owoców leśnych )
świeże owoce do dekoracji wierzchu + listki mięty
szczypta soli
Białka ubić z solą na sztywno, gdy już są ubite dodawać po trochu cukier dalej ubijając. Następnie dodać ocet ryżowy i mąkę. Rozgrzać piekarnik do 160', na papierze narysować okrą około 22 cm i wyłożyć na niego ubitą pianę z białek.
Włożyć do nagrzanego pieca na 5 min, następnie po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100' i piec kolejne 60 minut do wysuszenia bezy. Wyciągnąć z pieca upieczoną bezę i odstawić na co najmniej 6 godzin do ostygnięcia w przeciwnym razie nie uda się jej ściągnąć z papieru ( musi być całkowicie sucha )
Mascarpone wymieszać z cukrem na jednolitą masę, ubić kremówkę na sztywno, dodać ją do mascarpone, delikatnie wymieszać. Gdy już przełożyliśmy bezę na paterkę, nakładamy na jej wierzch frużelinę, krem z mascarpone i świeże owoce dekorując listkami mięty. Włożyć na około godziny do lodówki, podawać schłodzoną. Jest pyszna!
Smacznego:)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/05/beza-pavowej-z-letnimi-owocami-pyszna.html