ßßß Cookit - przepis na Pasta z bobu nie tylko do kanapek

Pasta z bobu nie tylko do kanapek

nazwa

Wykonanie

No właśnie .. nie tylko do kanapek bo również do naleśników i modnych od jakiegoś czasu wytrawnych gofrów! Jeszcze gofrów nie robiłam, nie mogę jakoś się przemóc na takie wytrawne ale pasta całkiem fajna, mocno orzechowa więc dla koneserów tego zdrowego tłuszczu :-) Kto lubi niech robi!
przepis własny
Składniki:
puszka ciecierzycy
300g świeżego bobu (odłóż garść do dekoracji wierzchu )
3 łyżki oliwy z oliwek + do polania wierzchu
sok z połowy cytryny
3 łyżki masła z nerkowców (użyłam Primavika )
jedna łyżka tahini ( użyłam Primavika )
1/3 szklanki pistacji + do dekoracji wierzchu
ząbek czosnku
1/2 pęczka świeżej natki + do dekoracji
sól, pieprz kolorowy do smaku
Zagotuj wodę z odrobiną soli w garnku, blanszuj bób około 4 minuty, następnie zalej go zimną wodą, odcedź i przełóż do naczynia z czystą wodą z lodem, pozostaw do schłodzenia, następnie obierz z łupinek pomagając sobie nożykiem. Ciecierzycę opłucz i odcedź, przełóż do blendera i zmiksuj razem z sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku oraz oliwą z oliwek, jeśli masa będzie zbyt gęsta należy dolać jeszcze trochę oliwy, na końcu dodaj posiekane pistacje oraz natkę pietruszki. Masę przełóż do czystego naczynia, bób zmiksuj w blenderze na gładką masę, możesz dodać odrobinę masy z ciecierzycy, będzie łatwiej się miksować. Połącz obie masy, dodaj masło z nerkowców oraz tahinii, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i przełóż do czystej miseczki. Polej wierzch pasty oliwą z oliwek, połóż blanszowany bób, posyp posiekanymi pistacjami oraz natką i podawaj. Świetnie smakuje z wytrawnym naleśnikiem :-)
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/07/pasta-z-bobu-nie-tylko-do-kanapek.html