ßßß
przepis własnySkładniki:puszka ciecierzycy300g świeżego bobu (odłóż garść do dekoracji wierzchu )3 łyżki oliwy z oliwek + do polania wierzchusok z połowy cytryny3 łyżki masła z nerkowców (użyłam Primavika )jedna łyżka tahini ( użyłam Primavika )1/3 szklanki pistacji + do dekoracji wierzchuząbek czosnku1/2 pęczka świeżej natki + do dekoracjisól, pieprz kolorowy do smakuZagotuj wodę z odrobiną soli w garnku, blanszuj bób około 4 minuty, następnie zalej go zimną wodą, odcedź i przełóż do naczynia z czystą wodą z lodem, pozostaw do schłodzenia, następnie obierz z łupinek pomagając sobie nożykiem. Ciecierzycę opłucz i odcedź, przełóż do blendera i zmiksuj razem z sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku oraz oliwą z oliwek, jeśli masa będzie zbyt gęsta należy dolać jeszcze trochę oliwy, na końcu dodaj posiekane pistacje oraz natkę pietruszki. Masę przełóż do czystego naczynia, bób zmiksuj w blenderze na gładką masę, możesz dodać odrobinę masy z ciecierzycy, będzie łatwiej się miksować. Połącz obie masy, dodaj masło z nerkowców oraz tahinii, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i przełóż do czystej miseczki. Polej wierzch pasty oliwą z oliwek, połóż blanszowany bób, posyp posiekanymi pistacjami oraz natką i podawaj. Świetnie smakuje z wytrawnym naleśnikiem :-)Smacznego!