Wykonanie
No właśnie .. nie tylko do kanapek bo również do naleśników i modnych od jakiegoś czasu wytrawnych gofrów! Jeszcze gofrów nie robiłam, nie
mogę jakoś się przemóc na takie wytrawne ale pasta całkiem fajna, mocno orzechowa więc dla koneserów tego zdrowego tłuszczu :-) Kto lubi niech robi!

przepis własnySkładniki:puszka
ciecierzycy300g świeżego
bobu (odłóż garść do dekoracji wierzchu )3 łyżki
oliwy z oliwek + do polania wierzchusok z połowy
cytryny3 łyżki
masła z
nerkowców (użyłam Primavika )jedna łyżka tahini ( użyłam Primavika )1/3 szklanki
pistacji + do dekoracji wierzchuząbek
czosnku1/2 pęczka świeżej
natki + do dekoracji
sól,
pieprz kolorowy do smakuZagotuj
wodę z odrobiną
soli w garnku, blanszuj
bób około 4 minuty, następnie zalej go zimną
wodą, odcedź i przełóż do naczynia z czystą
wodą z
lodem, pozostaw do schłodzenia, następnie obierz z łupinek pomagając sobie nożykiem.
Ciecierzycę opłucz i odcedź, przełóż do blendera i zmiksuj razem z
sokiem z cytryny, ząbkiem
czosnku oraz
oliwą z oliwek, jeśli masa będzie zbyt gęsta należy dolać jeszcze trochę
oliwy, na końcu dodaj posiekane
pistacje oraz
natkę pietruszki. Masę przełóż do czystego naczynia,
bób zmiksuj w blenderze na gładką masę, możesz dodać odrobinę masy z
ciecierzycy, będzie łatwiej się miksować. Połącz obie masy, dodaj
masło z
nerkowców oraz tahinii, dopraw
solą i
pieprzem, wymieszaj i przełóż do czystej miseczki. Polej wierzch pasty
oliwą z oliwek, połóż blanszowany
bób, posyp posiekanymi
pistacjami oraz
natką i podawaj. Świetnie smakuje z wytrawnym naleśnikiem :-)Smacznego!