ßßß Cookit - przepis na Ulubione czerwone curry z kurczakiem i patisonem

Ulubione czerwone curry z kurczakiem i patisonem

nazwa

Wykonanie

Letnie curry z mini patisonem, idealne danie dla mnie! Nie sugerujcie się ilością składników bo nie jest ich aż tak dużo jakby się wydawało a sam przepis jest bardzo prosty i smaczny. Kocham curry i robię je tak często jak tylko się da :-) bo składniki można oczywiście podmieniać a past do wyboru mamy aż trzy ... czerwone jest średnio ostre chociaż wcale nie mało ostre :-) ...ja tam ostre lubię! Patisony zgarnęłam z ekologicznego ogródka .. szkoda że i kurczak ekologiczny nie był, no ale ... moje danie pochłonęliśmy w chwilę, nawet ja zjadam zawsze dokładkę! było pysznie :-)
przepis własny
Składniki:
300g mini patisonów ( u mnie ekologiczne )
300g fileta z kurczaka
1 czerwona cebula
1 szalotka
3 ząbki czosnku
jedna zielona papryka
pęczek świeżej kolendry
2 średnie pory ( tylko biała część )
puszka mleka kokosowego
200ml bulionu
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka curry w proszku
3 listki kaffiru
3 łyżki oleju kokosowego
250g jaśminowego ryżu ugotowanego według przepisu na opakowaniu ( używamy sypkiego )
Filet z kurczaka oczyść i pokrój na paski. Patisony pokrój na ósemki, paprykę na paski. Szalotkę posiekaj, czerwoną cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę.
Do garnka ( u mnie żeliwny ) przełóż olej kokosowy, pastę curry oraz kurkumę i curry w proszku. Podsmażaj przyprawy na małym ogniu aż uwolnią zapach, następnie dodaj szalotkę i czosnek i jeszcze chwilę smaż. Dodaj kawałki kurczaka, duś przez chwilę, następnie podlej bulionem oraz mlekiem kokosowym, dodaj pokrojone patisony, paprykę i liść kaffiru, duś na małym ogniu aż warzywa dojdą, na koniec wrzuć pokrojony w krążki por i odstaw. Pozostaw pod przykryciem do czasu aż ugotujesz ryż. Podawaj od razu gorące, posypane dawką kolendry. Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/07/ulubione-czerwone-curry-z-kurczakiem-i.html