Wykonanie
Letnie
curry z mini
patisonem, idealne danie dla mnie! Nie sugerujcie się ilością składników bo nie jest ich aż tak dużo jakby się wydawało a sam przepis jest bardzo prosty i smaczny. Kocham
curry i robię je tak często jak tylko się da :-) bo składniki można oczywiście podmieniać a past do wyboru mamy aż trzy ... czerwone jest średnio ostre chociaż wcale nie mało ostre :-) ...ja tam ostre lubię!
Patisony zgarnęłam z ekologicznego ogródka .. szkoda że i
kurczak ekologiczny nie był, no ale ... moje danie pochłonęliśmy w chwilę, nawet ja zjadam zawsze dokładkę! było pysznie :-)

przepis własnySkładniki:300g mini
patisonów ( u mnie ekologiczne )300g
fileta z kurczaka1
czerwona cebula1
szalotka3 ząbki
czosnkujedna
zielona paprykapęczek świeżej
kolendry2 średnie
pory ( tylko biała część )puszka
mleka kokosowego200ml
bulionu2 łyżki czerwonej pasty
curry1 łyżka
kurkumy1 łyżeczka
curry w proszku3 listki kaffiru3 łyżki
oleju kokosowego250g jaśminowego
ryżu ugotowanego według przepisu na opakowaniu ( używamy sypkiego )
Filet z kurczaka oczyść i pokrój na paski.
Patisony pokrój na ósemki,
paprykę na paski.
Szalotkę posiekaj,
czerwoną cebulę pokrój w piórka,
czosnek przeciśnij przez praskę.Do garnka ( u mnie żeliwny ) przełóż
olej kokosowy, pastę
curry oraz
kurkumę i
curry w proszku. Podsmażaj
przyprawy na małym ogniu aż uwolnią zapach, następnie dodaj
szalotkę i
czosnek i jeszcze chwilę smaż. Dodaj kawałki
kurczaka, duś przez chwilę, następnie podlej
bulionem oraz
mlekiem kokosowym, dodaj pokrojone
patisony,
paprykę i liść kaffiru, duś na małym ogniu aż warzywa dojdą, na koniec wrzuć pokrojony w krążki
por i odstaw. Pozostaw pod przykryciem do czasu aż ugotujesz
ryż. Podawaj od razu gorące, posypane dawką
kolendry. Smacznego!

