ßßß
przepis własnySkładniki:300g mini patisonów ( u mnie ekologiczne )300g fileta z kurczaka1 czerwona cebula1 szalotka3 ząbki czosnkujedna zielona paprykapęczek świeżej kolendry2 średnie pory ( tylko biała część )puszka mleka kokosowego200ml bulionu2 łyżki czerwonej pasty curry1 łyżka kurkumy1 łyżeczka curry w proszku3 listki kaffiru3 łyżki oleju kokosowego250g jaśminowego ryżu ugotowanego według przepisu na opakowaniu ( używamy sypkiego )Filet z kurczaka oczyść i pokrój na paski. Patisony pokrój na ósemki, paprykę na paski. Szalotkę posiekaj, czerwoną cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę.Do garnka ( u mnie żeliwny ) przełóż olej kokosowy, pastę curry oraz kurkumę i curry w proszku. Podsmażaj przyprawy na małym ogniu aż uwolnią zapach, następnie dodaj szalotkę i czosnek i jeszcze chwilę smaż. Dodaj kawałki kurczaka, duś przez chwilę, następnie podlej bulionem oraz mlekiem kokosowym, dodaj pokrojone patisony, paprykę i liść kaffiru, duś na małym ogniu aż warzywa dojdą, na koniec wrzuć pokrojony w krążki por i odstaw. Pozostaw pod przykryciem do czasu aż ugotujesz ryż. Podawaj od razu gorące, posypane dawką kolendry. Smacznego!